A stressz árt a fogaknak

Nincs is talán olyan ember a Földön, akit ne érne mindennapos stressz, akár jó, akár rossz értelemben. A szervezet ezen felfokozott állapota azonban gyakran vezet fejfájáshoz, emésztési zavarokhoz és kimerültséghez, sőt, ha tartós feszültségben élünk, szájüregünk, fogaink és az ínyünk is megsínyli a dolgot. A leggyakoribb problémák a következők:

– afta, herpesz kialakulása,
– a fogak összeszorítása, csikorgatása,
– rossz szájhigiénia és helytelen étkezési szokások,
– ínybetegségek kialakulása, a meglévő rendellenességek felerősödése.

A kérdés most már csak annyi, mit tehetünk, hogy ezeket a korántsem ártalmatlan jelenségeket megelőzhessük.

(X) hirdetés

Afta, herpesz

A szájüreg belső felületén önállóan, párban vagy csoportosan kialakuló, apró, fehér pöttyöcskéket aftáknak nevezzük.

Habár az orvosok sem biztosak benne, hogy pontosan mitől jönnek elő – talán az immunrendszer gyengülése, esetleg baktériumok vagy vírusok jelenléte – mégis úgy vélik, hogy a stressz, a fáradtság és az allergia mind olyan tényezők, melyek segédkeznek a kialakulásában.

Az afta nem fertőző, megjelenésétől számítva általában egy hét vagy tíz nap alatt múlik el teljesen.

(X) hirdetés

Hogy a gyógyulási időt felgyorsítsuk, vásárolhatunk recept nélkül kapható szájápolási termékeket, illetve az irritáció csökkentése érdekében kerüljük a fűszeres, csípős ételeket vagy azokat, melyek magas savtartalommal bírnak, például a paradicsomot vagy a citrusféléket.

A herpesz nem ennyire titokzatos, jó ideje ismeretes, hogy kialakulásáért a herpes simplex nevű vírus felel, emiatt a betegség fertőző.

Maga a seb egyfajta folyadékkal teli hólyag, ami általában az ajkak körül jelenik meg, de van, hogy az orron vagy az állon jelentkezik.

Az aftához hasonlóan a herpesz is elmúlik magától, kb. egy hét alatt, viszont érdemes már a megjelenés napjától kenőccsel vagy tapasszal segíteni a gyógyulást.

Ha az említett bőrbetegségek tünetei több héten keresztül, tartósan fennállnak, érdemes felkeresnünk egy fogorvost, bőrgyógyászt vagy háziorvost, hogy szakszerű ellátásban legyen részünk.

Fogcsikorgatás

Stressz következtében az ember sokszor észre sem veszi, de erősen összeszorítja vagy csikorgatja a fogait, akár nappal, akár éjszaka, alvás közben.

A fogcsikorgatást más néven bruxizmusnak hívjuk. Lehet, hogy valaki a legkiegyensúlyozottabb állapotában, „alapjáraton” is csikorgatja, összeszorítja a fogait, ilyenkor a stressz csak ront a helyzeten. A

fogcsikorgatás miatti állandó feszülés állkapocsízületi problémákhoz vezethet (a koponya és az alsó állkapocs találkozásánál, a fül előtti részen).

Ha mi magunk vagy családunk már észrevette rajtunk, hogy nekünk is efféle problémáink vannak, akkor mindenképp forduljunk fogorvoshoz, aki javasolhat éjszakai fogvédőt, ami bár a fogcsikorgatásról nem szoktat le minket, legalább a fogaink nem sérülnek tovább.

Rossz szájhigiénia

Ha valaki különösen megterhelő, feszült időszakát éli, hajlamos elfeledkezni a mindennapos szájápolás fontosságáról és bizony kihagyja a fogmosást vagy a fogselymezést a napi rutinjából.

Ennek viszont negatív következményei lehetnek, melyek nem csak a szájban, de az egész szervezetben gondot okozhatnak. Ha valamilyen ínybetegségtől (legyen az egyszerű fogínyvérzés vagy gyulladás) szenvedünk, akkor a rossz szájhigiéné csak súlyosbítja a helyzetet.

Ha egyébként ínyünk és fogaink teljes egészségnek örvendenek, akkor sem lehetünk nyugodtak, ebben az időszakokban alakul ki legnagyobb eséllyel a fogágybetegség, a fogkő és a fogszuvasodás.

Bármilyen nehéz időket is éljünk, tartsuk észben, hogy nemtörődömségünkkel csak magunknak ártunk. Nem lesz kellemesebb helyrehozni a kialakult betegséget, mint megelőzni azt, napi pár percnyi odafigyeléssel.

A stressz szintünk csökkentéséért nagyon sokat tehet a sport, bizonyítottan megnyugszunk már 20-30 percnyi mozgás után. Állandó feszültség esetén érdemes magnézium- vagy más vitaminkúrába kezdenünk.

Ínybetegségek

Egy nemrégiben készült tanulmány során megállapították, hogy a stressz növelheti a dentális plakk mennyiségét a fogakon, még akkor is, ha ez a feszült állapot csak rövid ideig tart.

A tartós stressz ezzel szemben már komolyabb betegséghez, például depresszióhoz vezethet. Kísérletek során kiderült, hogy kétszer nagyobb eséllyel lesz eredménytelen az ínybetegségek kezelése azoknál, akik depressziósak.

Természetesen az ember képtelen teljesen elkerülni a stresszt, de megfelelő stratégiával megtanulhatjuk, hogyan kezelhetjük azt a leghatékonyabban. A meditáció, a rendszeres sport vagy a pozitív, megoldás orientált gondolkodás mind segíthetnek.

Az egészséges táplálkozás, a félévenkénti ellenőrzés és a jó szájhigiénia csökkentik az ínybetegségek előfordulását. És soha ne feledkezzünk meg róla: naponta kétszer fogmosás, egyszer fogköztisztítás!

Item added to cart.
0 items - Ft