5 jel, hogy gond van a bölcsességfogaddal

Optimális esetben észre sem vesszük, hogy előbújt sorban a nyolcadik fogunk, más néven a bölcsességfogunk. 18 éves kor körül tör elő a harmadik nagyőrlőnk, ezzel téve teljessé fogazatunkat. Megeshet azonban, hogy problémás a bölcsességfog előtörése, ilyenkor az intő jelekből mi is azonnal észrevehetjük a problémát.

A bölcsességfog problémáját nehéz nem észrevenni. /Kép: deltadentalwablog.com/
A bölcsességfog problémáját nehéz nem észrevenni. /Kép: deltadentalwablog.com/

 

1. A bölcsességfog területe fáj

Amikor úgy érezzük, hogy sorban az utolsó fogunk fáj, akkor biztos, hogy valami nincsen rendben. Ilyenkor jellemzően nem is a fog fájdul meg – csak mi érezzük úgy – hanem a fogat körülölelő ínyszövet gyullad be. A fájdalom könnyen átsugározhat a fülbe vagy a torokba is.

(X) hirdetés

Ez esetben nem sokat érünk gyógyszerekkel, ugyanis az adott terület a felgyülemlett baktériumok miatt gyulladt be, épp ezért ki kell tisztítani a fog körüli szöveteket vagy el kell távolítani a fogat.

2. Fájdalmas rágás, mozgatás

A rágás, beszéd közben vagy az állkapocs mozgatásakor jelentkező fájdalom már komolyabb gyulladást jelez a bölcsességfog környékéről.

(X) hirdetés

Sok esetben szájzár is jelentkezhet, amikor nem vagyunk képesek teljesen kinyitni vagy összezárni a szánkat. Ha már szájzár is kialakult, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a fog eltávolítása előtt.

3. Kellemetlen szájszag

Ha a bölcsességfog körüli szövetek a bakteriális lerakódások miatt gyulladásnak indulnak, begennyesednek, akkor a leheletünk is kellemetlenné válik.

Amennyiben nem tudjuk megfelelően megtisztítani a területet, ez az ínytasak továbbra is szájszagot fog eredményezni, nem számít, hogy hányszor vagy mennyire alaposan mosunk fogat.

4. Gyulladt fogíny

A bölcsességfog körüli szövetek gyulladása általában az érintett ínyterület duzzanatával jár együtt. Ez a duzzanat nem feltétlenül korlátozódik a problémás fog környékére, akár nagyobb kiterjedéssel is járhat.

5. Duzzadt, fájdalmas nyirokcsomók

Ha a problémás bölcsességfog gyulladást okozott a szájüregünkben, azt szervezetünk egésze is megérzi.

Előfordulhat, hogy nyirokcsomóink megduzzadnak, fájdalmassá válnak. Ilyen esetben is fogorvosunkhoz kell fordulni, aki gyógyszeres kezeléssel és a fog eltávolításával orvosolhatja a problémát.

Biztosan ki kell húzni a fogamat?

Röntgenfelvétel alapján kezelőorvosunk egyszerűen eldöntheti, hogy az érintett fog átmeneti problémát okoz és esély van a fog előtörésére vagy elhelyezkedése miatt nem valószínű a normál előbújása. Előbbi esetben a fog megtartható, utóbbi esetben javasolt a foghúzás.

Item added to cart.
0 items - Ft