Bizonyítottá vált az összefüggés a szájüregi rák és az ínybetegségek között

Sikerült bebizonyítani, hogy a humán papillomavírus (HPV) következtében kialakuló daganatos megbetegedések összefüggésben állnak az ínybetegségekkel. A kutatók összehasonlítva a HPV-pozitív és a HPV-negatív tumorokat megállapították, hogy előbbinél jóval nagyobb csontveszteség figyelhető meg, ami az ínybetegségek egyik kulcsfontosságú tünete is egyben.

Az Egyesült Királyságban jelenleg közel 6 000 szájüregi ráktól szenvedő ember él, évente pedig megközelítően 2 000 életet követel a betegség, míg Magyarországon már 2001-ben hasonló adatokat lehetett mérni (abban az évben 1432 férfi és 305 nő vesztette életét), ám a statisztikák szerint mára ez a szám kb. az ötszörösére emelkedett, mindkét nem esetében.

Növekvő tendencia az is, hogy a szájüregi rák megjelenésének hátterében a HPV áll – a kutatók szerint ma a vírus vetekszik a dohányzás által kialakuló daganatos megbetegedések számával. Ezen két ok mellett az alkoholfogyasztás és a helytelen táplálkozás is felelős lehet a szájüregi elváltozásokért.

(X) hirdetés

Az idén napvilágra hozott tanulmányban 124 szájüregi rákos beteget vizsgáltak, s megállapították, 50 páciensnél a HPV eredményezte a betegség kialakulását. Dr. Mine Tezal, a Buffalói Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, miért van ilyen nagy jelentősége annak, hogy összefüggést találtak az ínybetegségek és a daganatos elváltozások között: „Az ínybetegséget nagyon könnyen ki lehet szűrni, és még időben jelét adhatja egy komolyabb, akár rákos megbetegedésnek.”
Az időben diagnosztizált szájüregi rák 80 százalékban gyógyítható.

Nem ez az első eset, hogy összefüggést találtak a rossz szájhigiénia és a rákos elváltozások között. A svéd Karolinska Intézet által publikált tanulmány szerint a túlzott mértékű plakk nem csak ínygyulladást, hanem rákos megbetegedéseket is előidézhet, szó szerint megrövidítve az életünket.

A szájüregi rák legszembetűnőbb jelei a három héten belül nem múló fekélyek, a vörös és fehér foltok, a szokatlan rögök, kinövések illetve duzzanatok. Ha nálunk is valamilyen hosszú időn át fennálló elváltozás jelentkezik a szájüregben, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft