Bizonyított: a dohányosok nagyobb eséllyel veszítik el a fogaikat

A fogak elvesztése világszerte az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma – világméretű statisztikákat figyelembe véve a 65-74 éves korosztály közel 30%-a már az összes fogát elveszítette. A fogatlanságot több kockázati tényező is elősegíti, ilyenek az egészségtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Egy frissen megjelent tanulmány szerint a rendszeres dohányosoknak jóval nagyobb esélye van a fogvesztésre, mint nemdohányzó társaiknak.

dohanyzas inygyulladas

A Journal of Dental Research fogászati szaklapban publikált tanulmány a dohányzás, a dohányzásról való leszokás és a fogvesztés közötti összefüggéseket kívánta felmérni három különböző korcsoportban, összesen 23 376 fő bevonásával.

Kiderült, hogy a dohányzás és a fogak elvesztése közötti kapcsolat jóval erősebb a fiatalabb korosztályban, mint idősebb korban. Ráadásul az is tisztázódott, hogy mindez nagyban függ a dohányzás intenzitásától – az erős dohányok nagyobb eséllyel veszítik el a fogaikat, mint a kevesebbet cigarettázók.

(X) hirdetés

Nemek között ugyanígy találhatók eltérések: míg a férfi dohányosok 3,6-szer nagyobb eséllyel veszítik el fogaikat, addig a dohányzó nőknél ez a szám csak 2,5. A vizsgálati eredmények függetlenek olyan más kockázati tényezőktől, mint például a cukorbetegség.

„A fogak elvesztésének legfőbb oka a fogszuvasodás vagy a krónikus ínygyulladás. Tudjuk, hogy a dohányzás nagyban elősegíti az ínybetegségek kialakulását, ami megmagyarázza, hogy a dohányosok miért veszítik el nagyobb eséllyel a fogaikat” – mondta Thomas Dietrich professzor, a Birminghami Egyetem Fogászati Karának munkatársa.

A dohányzás elnyomja a fogínyvérzést, ami a fogínygyulladás legszembetűnőbb tünete, épp ezért egy dohányos fogínye sokkal egészségesebbnek tűnhet, mint amilyen valójában.

(X) hirdetés

„Nagyon sajnálatos, hogy a dohányzás elrejti az ínybetegség tüneteit, éppen ezért az emberek nagyon sokáig észre sem veszik a bajt. A jó hír azonban az, hogy a dohányzás abbahagyása elég gyors ütemben csökkenti a fogak elvesztésének kockázatát.

Egy ex-dohányosnak – feltéve, hogy már több mint 10 éve abbahagyta a dohányzást – ugyanakkora esélye van a fogak elvesztésére, mint annak a személynek, aki soha életében nem dohányzott” – jegyzi meg Dietrich professzor.

A fogínybetegség és a következetes fogvesztés az első észrevehető hatása a dohányos ember egészségi romlásának. Éppen ezért a fogágybetegség motivációval szolgálhat a leszokáshoz, még mielőtt olyan komoly, életveszélyes betegségek alakulhatnának ki, mint a tüdőrák.

Ezzel egy időben a dohányzás elhagyása csökkenti az infarktus kockázatát, amit többször összefüggésbe hoztak már az ínybetegséggel és a fogvesztéssel.

„A szív- és érrendszeri egészség, a tüdő épségének megőrzése mellett nyilvánvaló, hogy a szájüreg egészségének megóvása még egy ok, amiért nem szabad rászokni a dohányzásra vagy amiért mihamarabb érdemes leszokni arról” – teszi hozzá Heiner Boeing professzor, a kutatás németországi munkatársa.

Item added to cart.
0 items - Ft