Barázdazárás – Így előzd meg hatékonyan a fogszuvasodást!

Őrlőfogainkon a fogszuvasodás sok esetben azokból a mély barázdákból indul ki, ahol könnyen megtapadnak a baktériumok, s ahonnan még kifinomult technikával is elég nehézkes eltávolítani a lerakódásokat. Erre a gyakori problémára találtak megoldást a hatvanas években, s kifejlesztették a barázdazárás technikáját, ami kitöltve a rágófelszín mélyebb pontjait, ellehetetleníti a bakteriális lerakódást a barázdákban. Ha pedig nincs mély barázda, akkor nincs fogszuvasodás sem.

A barázdazárás egyszerű, ám hatékony folyamata.

Barázdazáráshoz egy folyékony plasztikus anyagot használnak, melyet a fog rágófelszínére ecsetelve feltölthető a fogfelszín mélyedése. Jellemzően a sorban negyedik fogtól lehet szükség a technika alkalmazására, hiszen a kisőrlők és a nagyőrlők rágófelszíne barázdált. Hátul, a hetes, nyolcas fog környékén kiemelten fontos lehet a barázdazárás, hiszen azt a területet a legnehezebb elérni a fogkefénkkel.

 

Kinek és mikor érdemes alkalmazni a barázdazárást?

(X) hirdetés

Barázdazárást lényegében bárki kaphat. Ha már tömött a fog, akkor nem javasolt az eljárás, ha viszont ép vagy nagyon enyhén szuvasodott, akkor érdemes megfontolni a kezelést (utóbbi esetben a szuvas részt lecsiszolják és utána jöhet a tömőanyag, míg teljesen egészséges fog esetében nincs szükség semmiféle fúrásra vagy csiszolásra).

Természetesen gyerekkorban a legeredményesebb a barázdazárás, a kicsiknél már az első maradandó őrlőfogak áttörésétől alkalmazható a technika. Hat és tizennégy éves kor között amúgy is jóval hajlamosabbak a gyerekek a fogszuvasodásra, ezt az időszakot nagyszerűen átvészelhetjük, ha gyermekünk őrlőfogait „szuvasodásbiztossá” tesszük.

Van rá példa, hogy a kisgyermek tejfogainak barázdáit is lezárják, főleg akkor, ha azok túl mélyek, így nagy esélyt lát rá a fogorvos, hogy gyermekünk fogai szuvasodásnak indulhatnak. A tejfogak védelme a maradandó fogak miatt értékelődik fel, hiszen ha gyermekünk idő előtt elveszíti  a tejfogát, akkor lehet, hogy a maradandó fog nem megfelelően helyezkedik majd el.

(X) hirdetés
Egy őrlőfog lezárt barázdái. Kép: Atlanta Dental Spa

 

Hogyan készül a barázdazárás?

Szerencsére egyszerű és fájdalommentes kezelésről van szó. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez a pofonegyszerű folyamat:

1. Alaposan megtisztítják a kezelendő felületet.
2. Biztosítják a fog és a környező terület szárazságát.
3. Egy savas anyaggal kissé érdessé teszik az érintett rágófelszínt, hogy jobban megtapadjon rajta a záróanyag.
4. A fogat leöblítik és szárítják.
5. A barázdazáráshoz használt anyagot felkenik a fogra, ami vagy magától, vagy egy speciális lámpa fényének hatására hamar megszilárdul.

Az így elkészített barázdazárás optimális esetben tíz évig tart a fogakon, de a féléves fogászati ellenőrzés alkalmával a fogorvos úgyis megvizsgálja, hogy nincs-e valahol szükség az anyag pótlására.

 

Árak

Területenként egészen eltérő árakkal találkozhatunk, míg a fővárosban vagy a Dunántúlon 6 000-8 000 forintba is kerület a barázdazárás foganként, addig Kelet-Magyarországon ennek akár a feléért is elvégzik a megelőző kezelést.

Item added to cart.
0 items - Ft