Az üreges elektromos fogkefe fejek 3000-szer több baktériumot rejtenek

Egyre többen kezdik felfedezni az elektromos fogkefék által nyújtott tisztaságot, ami nagyon sok esetben felülmúlja a kézi fogkefék hatékonyságát. Egy texasi kutatási anyag szerint azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen elektromos fogkefét választunk, a fej kialakítása ugyanis hatással van a szájápolási eszközön elszaporodó baktériumok mennyiségére.

Az üreges kialakítású elektromos fogkefe fejeken 3000-szer több baktérium szaporodhat el, mint a tömör fejeken. /Kép: Sciencedaily.com/
Az üreges kialakítású elektromos fogkefe fejeken 3000-szer több baktérium szaporodhat el, mint a tömör fejeken. /Kép: Sciencedaily.com/

 

Az elektromos fogkefékre csatlakoztatható fejek közül, kialakítástól függően kétféle típust különböztethetünk meg: az egyik az üreges, a másik a tömör fejű fogkefe.

Ennek látszólag semmi hatással nem kellene lennie szájüregünk tisztaságára, azonban a Texas Egyetem Fogászati Kara szerint nagyon is komoly jelentőségű a két fej közötti eltérés.

(X) hirdetés

Dr. Donna Warren Morris, a kutatást vezető professzor szerint jelentősen kisebb a baktérium-szaporulat azokon az elektromos fogkefe fejeken, melyek tömör, nem pedig üreges kialakítással készülnek.

A Journal of Dental Hygiene szájápolási szaklap hasábjain közölt tanulmányhoz önkénteseket arra kértek, hogy 3 héten keresztül elektromos fogkefével mossanak fogat, miközben egyéb fogtisztítási szokásaikon (fogselyem, szájvíz használat, stb.) nem változtatnak. A résztvevők egységesen ugyanazt a nem antimikróbás fogkrémet kapták a napi kétszeri fogmosáshoz.

Az önkéntesek között háromféle elektromos fogkefét osztottak ki, közülük kettő üreges, míg egy tömör fejkialakítású volt.

(X) hirdetés

A tesztidőszak elteltével világossá vált, hogy a tömör fejű elektromos fogkefével lényegesen kisebb mértékben szaporodtak el a baktériumok, sőt a szakemberek szerint az is fontos, hogy a fogkefe sörtéi puhák legyenek és nejlonból készüljenek.

Kialakítástól függetlenül érdemes a használt fogkefénket (legyen szó elektromosról vagy manuálisról) kiszárítani, sőt, egyes elektromos fogkefékhez UV-sterilizálót is mellékelnek, melyben profin sterilizálhatjuk szájápolási eszközünket.

A baktériummentes környezet egyáltalán nem másodlagos, hiszen számos betegséget vagy fertőzést előidéző kórokozó szaporodhat el a fogkeféken. Jelen kutatásban összesen ötféle baktériumra, gombára vagy egyéb kórokozóra készültek tesztek.

Dr. Morris tanulmányában azt is kiemeli, hogy a fogkeféken élősködő baktériumok összefüggésben lehetnek egyes rákos megbetegedésekkel, szív- és érrendszeri betegségekkel, de a bacilusok miatt kialakuló ínygyulladás közvetlen hatással lehet a szív egészségére, épp ezért kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk szájápolási eszközeink rendszeres cseréjéről, higiénikus tárolásáról.

Fogkefénk számára biztosítsunk száraz, levegős közeget, rendszeres fertőtlenítéséhez pedig az UV sterilizáló mellett szájvizet is használhatunk: áztassuk be fogkefénket 20 percre antibakteriális szájvízbe, majd öblítsük ki és hagyjuk teljesen megszáradni.

Item added to cart.
0 items - Ft