Az ínygyulladás hasnyálmirigy rákhoz vezethet

Magyarországon a rosszindulatú daganatos esetek között ötödik helyen áll a hasnyálmirigy rák. Nemenként nincs számottevő különbség az előfordulásban, viszont elég nehezen kezelhető, mert az esetek többségében csak akkor vehető észre, amikor a daganat már áttétet okozott. Épp ezért a diagnosztizált betegek alig 5-10 százaléka marad életben öt évnél tovább.

Bár relatív ritkábban előforduló betegségről van szó, vannak sajnos olyan rizikófaktorok, melyek elősegíthetik a hasnyálmirigy daganatos elváltozását; ilyen például a dohányzás vagy az elhízás, de 2006-ban kiderült, az ínygyulladásnak is köze lehet hozzá.

A Harvard Közegészségügyi Iskolájának munkatársa, Dr. Dominique S. Michaud kollégáival közösen vizsgálta az ínygyulladás és a rákos megbetegedések közötti összefüggést. Két korábbi tanulmány alapján már sejteni lehetett valamilyen kapcsolatot az ínybetegségek és más krónikus elváltozások között.

(X) hirdetés

Dr. Michaud és csapata főként az életmód vonatkozásaiban tanulmányozta a betegeket. Összesen 216, már diagnosztizált hasnyálmirigy rákos férfi vett részt a kutatásban, s miután az olyan jellemző rizikófaktorokat is figyelembe vették, mint a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, a fizikai aktivitás vagy a táplálkozási szokások, sikerült megállapítani: az ínybetegségtől szenvedők között 63 százalékkal nagyobb eséllyel fordul elő hasnyálmirigy daganat, mint az egészséges lágyszövettel rendelkezőknél.

Mivel egy ínybetegség akár évekig krónikus gyulladásban tarthatja a szervezetet, ez idő alatt rengeteg baktérium telepszik meg a szájüregében és a bélrendszerében, ami elősegíti a rákkeltő nitrozamin nevű kémiai anyag termelődését is. Ha tehát fogmosáskor vérzik az ínyünk, esetleg duzzadtnak, vörösnek látjuk, mindenképp forduljunk szakemberhez nem csak fogaink, de egész szervezetünk épsége érdekében.

Item added to cart.
0 items - Ft