hirdetés (X)

Az ínybetegségek kialakulásáért a szánkban található baktérium felelős

2019-04-17T10:09:52+00:00 2019. április 17.|Fogászati panaszok, Ínybetegségek|

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói szerint egy, a szánkban található normál baktérium okolható az ínybetegségek kialakulásáért. Ilyen esetekben a betegek nem csak a fájdalmas, vérző ínytől szenvednek, de fogaikat is könnyen elveszíthetik.

A nem várt eredmény miatt valószínűleg egyre több preventív eljárást próbálnak majd kifejleszteni az ínybetegségek megelőzése érdekében. Ehhez pontosan úgy kell a szájban található normál baktériumokat manipulálni, mint ahogy a prebiotikus joghurtok hatnak a beleinkben található baktériumokra.

A kísérlet során a tudósok Porphyromonas gingivalis nevű baktériumot juttattak egerek szájába, két különböző módon. Az első esetben az egerek szájában jelen voltak a normál baktériumok, ők peridontális csontveszteséget szenvedtek, míg a másik csoportban baktériummentes körülményeket létrehozva tünetmentesek maradtak az állatok.

A P. gingivalis-t nagyon kis mennyiségben használták a kísérlethez, mégis komoly hatással volt az immunrendszerre. Ez a szánkban található baktérium alapesetben igen kis számban van jelen, mégis komoly befolyással bír szervezetünkre.

hirdetés (X)

Ez a meglepő felfedezés elősegítheti az ínybetegségek mechanikájának megértését, persze még rengeteg munka vár a kutatókra, amíg eljutnak odáig, hogy a probiotikus joghurtokhoz hasonló, preventív terméket állítsanak elő.

„Most már tudjuk, hogy az ínybetegségért kizárólag a P. gingivalis nevű baktérium okolható, ami a szánkban lévő baktériumokkal reakcióba lép, viszont a betegségek kialakulásánál és a megelőzés kidolgozásánál meg kell értenünk a normál baktériumok szerepét is ” – mondta Mike Curtis, a kísérletek egyik vezetője.

Farida Fortune, a Queen Mary tanszékvezetője szerint az eredmény reményt adhat azoknak az embereknek, akik ínybetegségektől, vérző ínytől és végső soron fogaik elvesztésétől szenvednek, ami nem csak az evést, de a beszédet is jelentősen megnehezíti.

„Az embereknek nagyobb gondot kell fordítaniuk szájhigiéniájukra. Fogorvosok, szakemberek segítségével hatékony tisztítási technikákat tanulhatnak meg. Léteznek persze egyszerű preventív módszerek is, például a dohányzás elhagyása, ami segít megelőzni az ínybetegségek kialakulását.”

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!