Az Európai Bizottság módosította álláspontját az amalgám tömésekről

Az elmúlt évek során sok országban, különösen az Európai kontinensen egyre inkább háttérbe szorult az orvosi amalgám fogászati célú felhasználása, helyette alternatív tömőanyagokkal, betétekkel látják el a szuvas fogakat. Az Európai Bizottság felismerve ezt az irányzatot, frissítette álláspontját az amalgám tömésekről és a kompozit tömőanyagokról is.

A most kiadott hivatalos dokumentum az Európai Bizottság (EB) 2008-as közleményének frissített verziója, melyben a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján foglalnak állást a fogászati tömőanyagok biztonságosságának kérdésében.

Míg 2008-ban az EB közleménye szerint mind a fém-alapú, mind pedig a kompozit tömőanyagok biztonságosak, addig a 2015-ös frissítés szerint mindig a páciens egyedi karakterisztikájának megfelelően kell kiválasztani a használni kívánt tömőanyagot.

(X) hirdetés

A Higanyról szóló Minamata Egyezményben foglaltakkal összhangban az EB várandós anyukák és gyermekek esetében egyértelműen a kompozit tömőanyagok használatát javasolja.

A bizottság közli továbbá, hogy az elemi higany szervezetre gyakorolt hatása igen jól dokumentált, s az anyagot megannyi tanulmány neurotoxinként tartja számon – főként az agyi fejlődés korai szakaszában.

A higanyt más egészségkárosító hatással is összefüggésbe hozták már – vélhetően károsan hat az emésztésre, az immunrendszerre, a tüdőre, a vesékre, a bőrre és a szemekre, bár az EB azt is hozzáteszi, hogy ezek alátámasztására csekély tudományos bizonyíték áll a rendelkezésünkre.

(X) hirdetés

Az új közlemény magába foglalja azokat a friss kutatási eredményeket is, melyek szerint a genetikailag arra hajlamos egyéneknél az amalgám tömések higanymérgezést okozhatnak. Bizonyos genetikai variánsok sokkal érzékenyebbek a fogászati amalgámból felszabaduló higanyra, mint mások.

Ráadásul nem csak a páciensek, hanem a fogászati dolgozók is veszélyben lehetnek – egyes tanulmányok szerint az amalgámtömések készítésekor vagy eltávolításakor felszabaduló higany előidézhet bizonyos krónikus megbetegedéseket, de a depresszióval, szorongással és öngyilkossági hajlammal is kapcsolatba hozták már az anyagot.

Természetesen a betegeket és a személyzetet érő egészségkárosító hatás megfelelő szakmai felkészültséggel és modern technológiákkal minimalizálható – olvasható az EB közleményében.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban továbbra sem tilos az amalgám vagy a kompozit tömőanyagok használata a fogászati praxisokban.

Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint további kutatásokra van szükség a fogászati amalgámból felszabaduló higany egészségkárosító tulajdonságaival kapcsolatban, miközben egyre sürgetőbb az emberi szervezettel minél tökéletesebben harmonizáló, biokompatibilis tömőanyagok kifejlesztése.

Item added to cart.
0 items - Ft