Az eper megelőzheti a szájüregi rák kialakulását

Mivel korábbi laboratóriumi tanulmányok eredményei arra engedtek következtetni, hogy az eper hatékony segítséget nyújthat a szájüregi- és nyelőcsőrák megelőzésében, az Ohio Állami Egyetem munkatársai arra vállalkoztak, hogy közelebbről is megvizsgálják az eperben található kémiai anyagok rákmegelőző tulajdonságát, méghozzá erős dohányosok szájüregében.

eper-szajureg

Az American Association for Cancer Research éves washingtoni találkozóján nyilvánosságra hozott eredmények érdekes különbséget véltek felfedezni a dohányosok és a nem dohányzók szájüregében lezajló folyamatok között.

„Amikor az emberek epret esznek, gyorsan megrágják és egyből lenyelik a gyümölcsöt. Szerettünk volna egy olyan módszert kifejleszteni, amivel megnövelhető a szájüreg érintkezése azokkal a jótékony fitokemikáliákkal, melyek összefüggésbe hozhatók a szájüregi rák megelőzésével, illetve olyan potenciális különbségeket kerestünk, melyek a dohányosok és nem dohányzók nyálenzimjeinek lebontó-képességében mutatkozik meg” – magyarázza a tanulmányt vezető Dr. Jennifer Ahn-Jarvis, az Ohio Állami Egyetem Fogorvosi Karának munkatársa.

(X) hirdetés

Ezen megközelítés mentén Ahn-Jarvis és csapata olyan kísérleti vizsgálatot tervezett, melyhez két és fél csészényi friss eper tápértékének megfelelő speciális epres cukorkát fejlesztettek ki. Ebből a cukorkából adtak egy erős dohányos csoportnak, illetve a kontrollcsoportnak is, akik soha nem dohányoztak.

Hogy megvizsgálják a nyálenzimek aktivitását az eperben található fitokémiai enzimekre, a résztvevők egy csoportjának egy héten keresztül négyszer egy nap az epres cukorkából, a másik csoportnak placebó cukorkából adtak, valamint megkérték őket, hogy ez idő alatt ne fogyasszanak vörös és lila színű zöldségeket, gyümölcsöket.

A kutatók az egy hét letelte után nyálmintákat és szájüregi szövetmintákat vettek az önkéntesektől. Ezeket megvizsgálva jelentős eltéréseket tapasztaltak a dohányosok és a nem dohányzók nyálenzim aktivitása és az eper anyagcseretermékek mennyisége között.

(X) hirdetés

Az első adatok is megerősítették, hogy valamiben nagyon különbözik a dohányosok szájüregi környezete, aminek végső soron nem csak a szájüregi rák kialakulására van hatása, hanem általa potenciális élelmiszer-alapú rákmegelőző stratégiák dolgozhatók ki” – foglalja össze következtetéseiket Ahn-Jarvis.

Az epres cukorka sikeres kifejlesztése lehetővé teszi, hogy a jelenséget nagyobb csoporton is teszteljék, így precízebb kapcsolatot vázolhatnának a dohányzás és az eper szájüregi rákhoz kapcsolódó molekuláris szerepéről.

A kutatás eredményeinek további elemzése jelenleg is folyamatban van, mellyel a gyümölcsben található antocianinokkal való érintkezési idő és a szájüregi rák kialakulásának esélye közötti összefüggést vizsgálják.

Item added to cart.
0 items - Ft