Az éjszakázók hajlamosabbak a fogszuvasodásra

Az éjszakázás és a hajnali lefekvés nem csak az emésztésünket vagy a szervezetünk regenerálódását zavarhatja meg – svéd kutatók szerint alvási ciklusunk minősége a fogaink egészségére is hatással van. A Dalarna Egyetem munkatársai szerint azoknál a fiatal svédeknél, akik rendszeresen sokáig maradnak fent, közel négyszer akkora eséllyel alakul ki fogszuvasodás, mint az időben fekvő-korán kelő társaiknál.

ejszakazas fogszuvasodas

Az International Journal of Dental Hygenie szájápolási szaklapban olvasható tanulmány szerint svéd kutatók annak érdekében, hogy felmérjék az alvási ritmus és a fogszuvasodás kialakulása közötti összefüggést, közelebbről is szemügyre vették 196, 15 és 16 év közötti fiatal alvási, étkezési és szájápolási szokásait.

A szájüreg orvosi vizsgálata mellett kérdőívek segítségével térképezték fel az önkéntesek alvási, étkezési, szájápolási szokásait valamint demográfiai jellemzőiket, melyek alapján a résztvevőket a fogszuvasodásra való hajlamuk szerint alacsony és magas kockázatú csoportra osztották.

(X) hirdetés

Vizsgálataik során a kutatók három alvási típust különböztettek meg: az éjszakai típust, aki éjszaka aktív és reggelente fáradt; a reggeli típust, aki ennek az ellentéte; és a semleges típust, aki nem érzi magát éjszaka különösebben aktívnak, sem pedig reggelente extrémen fáradtnak.

A fiatalok 50%-át a semleges típusba sorolták, őket követték az éjszakai típusúak 37%-kal, a legkevesebben (17%) pedig a reggeli típushoz tartoztak.

Az adatok elemzését követően úgy tűnt, összefüggés fedezhető fel a résztvevő egyének alvási ritmusa, reggelizési és fogmosási szokásai között.

(X) hirdetés

A reggeli és a semleges típusba soroltak gyakrabban vallották magukról, hogy reggeliznek és naponta kétszer fogat is mosnak, míg az éjszakai típusúak ezzel ellentétben jóval kevesebbszer indítják reggelivel a napot és kevesebbszer tisztítják meg a fogaikat is.

Az éjszakai típushoz tartozók közül többen kerültek a magasabb kockázatú csoportba a fogszuvasodásra való hajlamuk alapján.

Mindent összevetve a kutatók számításai szerint az éjszakai baglyoknak négyszer akkora esélye van a fogszuvasodás kialakulására, mint a hagyományos alvási ritmus szerint élőknek.

Betekintést nyerve az alvási szokások és a szájhigiénia közötti összefüggésbe, a kutatást végző Dalarna Egyetem munkatársai azt javasolják, hogy a fogorvosok munkájuk során vegyék figyelembe a páciensek alvási ritmusát, főleg akkor, ha a páciens amúgy is a magas caries kockázatú csoporthoz tartozik.

 

Item added to cart.
0 items - Ft