hirdetés (X)

Az égő száj szindrómát igen nehéz diagnosztizálni

2019-05-13T11:49:32+00:00 2019. május 13.|Égő száj szindróma, Fogászati panaszok|

Az égő száj szindrómának nevezett betegség egyik legfőbb tünete a szájban és a nyelven jelentkező, forrázáshoz hasonló érzet kialakulása, ami akár hónapokig is elhúzódhat. A megbetegedés pontos azonosítása azonban nem egyszerű, a pácienseknek és az orvosoknak is fejtörést okozhat – adta hírül a Science Daily tudományos szaklap.

ego erzes szajban

Az égő száj szindrómában az a legrosszabb, hogy az íny és a szájüreg látszólag tökéletesen egészséges, semmilyen külső elváltozás nem jelentkezik. Ezért aztán előfordul, hogy a betegek panaszuk miatt számos szakvizsgálaton kénytelenek részt venni, mire sikerül diagnosztizálni a rendellenességet.

Az alábbi tünetek, akár együttesen, akár külön-külön jelentkezve nagy eséllyel jelezhetik az égő száj szindrómát:

– állandó égő érzés a nyelven,
– szájüregi fájdalom, látható fogászati probléma nélkül,
– abnormális ízérzékelés,
– szájszárazság,
– étkezés közben csillapodó tünetek,
– az égő érzés vándorlása a szájüreg különböző területei között.

hirdetés (X)

Ha az alábbi tüneteket nem tapasztaljuk, ám mégis fájdalmaktól szenvedünk, mindenképp keressük fel a fogorvosunkat, hiszen más, a fogakat, az ínyt, a szájüreget és a torkot érintő betegség is állhat a panasz hátterében.

Az amerikai lakosság 2-5 százalékát érinti az égő száj szindróma, az 50 és 70 év közötti, menopauza után lévő hölgyek körében pedig különösen sok esetben jelentkezik a betegség (előfordul, hogy több évvel, akár évtizeddel a menopauza után kezdődnek a panaszok).

Bár a betegség pontos okát még csak találgatják a szakemberek, vélhetően idegrendszeri változások okozzák a tüneteket, ám a cukorbetegség, bizonyos vitaminhiányok, vérszegénység és pajzsmirigy problémák is elősegíthetik az égő száj szindróma kialakulását.

A panaszok enyhítéséhez speciális szájápoló szerekre, fájdalomcsillapítókra és egyéb, helyi kezelésekre is szükség lehet.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!