Az ínygyulladás növeli a koraszülés kockázatát

Az ínybetegség, bár külsőleg csak a szájüregünkben mutatkozik meg, ennél jóval több területen okozhat problémát, megnöveli ugyanis a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri elváltozások valamint a koraszülés kockázatát is.

Pedig igen gyakori betegségről beszélünk, Amerikában például a lakosság 80 százaléka szenved valamilyen parodontális megbetegedéstől, holott korai fázisában felismerve tökéletesen kezelhető és gyógyítható. Ez pedig nem csak azért fontos, hogy ne veszítsük el fogainkat idő előtt – mert az ínybetegség egyenes következménye sajnos pont ez – hanem, hogy ne legyenek más, belgyógyászati problémáink miatta.

Az ínybetegségek közül a leggyakoribb az ínygyulladás vagy gingivitis, ami a lágyszövet elváltozásai közül a legenyhébb. Tünetei a vörös, duzzadt, esetenként vérző íny, ám ha a betegség kezeletlen marad, ez a gyulladás könnyen átterjedhet a kötőszövetekre, melyek a fogak stabilitásáért felelnek.

(X) hirdetés

Nem csak az ínygyulladás, a fogszuvasodás is okozhat ugyanilyen galibát, a baktérium ugyanis, mely a szuvasodást okozza a véráramba kerülve a test más részein is gyulladást idézhet elő. Sőt, növeli az immunrendszer válaszreakcióit, ami a szervezet egészére hatással lehet. Az egyik legmeglepőbb megállapítás viszont mindenképpen az, hogy a rossz szájhigiénia összefügg a koraszüléssel.

Egy 1000 várandós nő bevonásával végzett kutatás során ugyanis megvizsgálták a hölgyek fogazatát a terhesség korai szakaszában és a szülés után is, melyből arra a következtetésre jutottak, hogy a koraszülés kétszer gyakoribb azoknál a nőknél, akik közepes- vagy súlyos ínybetegségtől szenvednek.

A kockázat pedig csak egyre nő, ahogy a már meglévő gyulladás rosszabbodik: ezek az anyukák 2,5-szer nagyobb eséllyel hozzák világra gyermeküket a 32. hét előtt, ami természetesen a baba egészségét is komolyan veszélyezteti. A megfigyelés során figyelembe vették az életkori sajátosságokat, a korábbi terhességek és szülések jellemzőit illetve a szociális különbségeket is.

(X) hirdetés

Cukorbeteg pácienseknél az ínygyulladás akár csontveszteséghez is vezethet, és növeli a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedések esélyét.
Mindezekből egyértelművé válik, hogy a szájhigiéniára legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint szervezetünk egészére: ne feledkezzünk meg a napi kétszeri fogmosásról, a fogközök tisztításáról, a szájvíz használatáról illetve a féléves fogászati ellenőrzésről.

Item added to cart.
0 items - Ft