Az édesgyökér segíthet a fogszuvasodás megelőzésében

A természetes eredetű összetevők régóta segítségünkre vannak az íny- és fogápolásban. Számos jótékony hatású növényi anyag mellett most az édesgyökérről is kiderült, hogy segíthet a fogszuvasodás megelőzésében, épp ezért a jövőben könnyen elképzelhető, hogy szájápolási termékek alapanyaga lesz.

edesgyoker

Az Edinburgh Egyetem Vegyészeti Karának szakértői kutatássorozatuk során egy olyan transz-kalkon nevű kémiai anyagot azonosítottak, ami segít a szájüregben élő ártalmas baktériumok hatástalanításában, a plakk-képződés megállításában.

A fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans baktérium az elfogyasztott ételekből és italokból származó cukrokkal táplálkozik, ám lebontásuk közben savakat termel, melyek plakk-képződéshez vezetnek. Megfelelő szájhigiénia híján a plakk és a savak együttese fogszuvasodást eredményez.

(X) hirdetés

Sikerült kideríteni, hogy az enzimaktivitás megakadályozásával elérhető, hogy a baktériumok ne formáljanak maguk köré biológiai védőréteget, más néven biofilmet. A plakk ugyanis akkor képződik, amikor a baktérium odatapad a fogzománchoz és biofilmet kezd felépíteni maga köré.

A kutatócsoport szerint, ha sikerül meggátolnunk a védőréteg képződését, akkor sikerül megakadályozunk a baktériumok plakk képzését is.

Jelen vizsgálati anyag az első, melyben sikerült bebizonyítani, hogy az édesgyökérben is megtalálható transz-kalkon minderre természetes módon képes: meggátolja a baktériumok plakk-képző munkáját.

(X) hirdetés

Amennyiben ezt vagy egy ehhez hasonló természetes forrású összetevőt sikerülne a szájápolási termékekben is elhelyezni, úgy a fogszuvasodás előfordulása jelentős mértékben csökkenthető lenne.

A Chemical Communications szaklapban közzétett tanulmány vezetője, Dr. Dominic Campopiano elmondta: „Nagyon örülünk neki, hogy kémcsőben már megfigyelhettük, ahogy a transz-kalkon meggátolja a Streptococcus mutans biofilm képzését. Most kibővítjük a vizsgálatainkat, hogy hasonló természetes anyagokat találjunk, melyeket később akár a fogyasztói termékekben is viszontláthatunk. Ez az izgalmas felfedezés rámutat a természetes eredetű anyagok élelmiszeripari és egészségügyi felhasználásának lehetőségeire.”

Item added to cart.
0 items - Ft