Az édesanyáknak nem jut elegendő idejük a szájápolásra

Édesanyának, dolgozó nőnek és háztartást vezetőnek lenni egy személyben nem mindig könnyű feladat. Minél nagyobb a család, melynek igényeit nap mint nap ki kell elégíteni, annál kevesebb ideje jut az édesanyának önmagára, így a szájápolásra is – derül ki egy friss európai tanulmányból.

„Egy gyerek egy fog” tartja a régi mondás, pedig a várandósság, szoptatás és gyermeknevelés nem szükségszerűen károsítja a fogakat, feltéve, hogy az édesanya gondoskodik a megfelelő vitaminpótlásról és a mindennapos szájhigiéniáról.

Felmerült ugyanakkor a kérdés tudományos körökben, hogy minél több gyermekről kell gondoskodnia egy nőnek, vajon annál nagyobb mértékű fogvesztéssel kell számolnia a későbbiekben?

(X) hirdetés

A kérdés megválaszolásához az európai Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) felmérés adatait használták a szakértők. A kutatási anyag ötven éves vagy annál idősebb felnőttek egészségügyi, iskolázottsági és jövedelmi adatait tartalmazza huszonhét európai országból és Izraelből.

A nők fogazatának hosszú távú egészsége és a felnevelt gyermekeik száma közötti összefüggést vizsgálva összesen 34 843 fő válaszolt a 2013-ban végzett felmérés során összeállított kérdőívre, melyben részletesen kitértek a résztvevők teljes kórtörténetére, valamint meglévő természetes fogaik számára is. A megkérdezettek átlag életkora a kérdőív kitöltésekor hatvanhét év volt.

Tovább haladva a szakértők megvizsgálták, hogy milyen különbség mutatkozik a kettes, illetve hármas ikreket nevelők fogazata és az egyetlen gyermeket felnevelő nők fogazata között, de számításba vették az első két szülött gyermek nemét, illetve, hogy a szülők próbálkoztak-e harmadik gyermek nemzésével.

(X) hirdetés

A Journal of Epidemiology and Community Healthegészségügyi szaklapban publikált adatok elemzéséből származó eredmények szerint a háromgyermekes édesanyák átlagosan néggyel kevesebb foggal rendelkeznek, mint a kétgyermekes anyák, ami arra enged következtetni, hogy a harmadik gyermek vállalása hat a leghátrányosabban az édesanyák szájüregi egészségére. Az elemzések szerint ugyanakkor az édesapák szájüregi egészségére nincsen hatással a harmadik gyermek születése.

A fogvesztéshez jóllehet, nem csak a gyermeknevelés, hanem az öregedés is hozzájárul – az ötven-hatvan év közötti nőknek már héttel kevesebb foguk van, mint a fiatalabb édesanyáknak. A magasabb iskolázottság ellentétesen, pozitív irányba befolyásolja a szájüregi egészséget.

Véleményezve az eredményeket a szakértők nem győzik hangsúlyozni a szájhigiénia fontosságát, az egészséges, cukormentes élelmiszerek fogyasztását és a preventív ellátás szükségességét – különösen a várandós és a kisgyermekes nők körében.

Item added to cart.
0 items - Ft