Az autóban való dohányzás károsítja a gyermekek szájüregét

Október 1-jétől Angliában és Wales-ben tilos az autóban dohányozni, ami a Brit Fogászati Egészségügyi Szervezet álláspontja szerint a pozitív hatással lesz a gyermekek szájüregi egészségére és általános egészségi állapotára is.

dohanyzas-autoban

Az Egyesült Királyság vezető fogászati szervezete korábban többször hangsúlyozta, hogy a passzív dohányzás károsan hat a gyermekek szájüregi egészségére, többek között megnöveli a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulásának esélyét a még fejlődő szervezetben.

Az autós dohányzást tiltó rendelet a szervezet szerint elősegíti a gyermekek és fiatal felnőttek egészségvédelmét, akik különösen nagy veszélyben vannak a passzív dohányzás miatt.

(X) hirdetés

Dr. Nigel Carter, a Brit Fogászati Egészségügyi Szervezet vezetője elmondta: „Az autókhoz hasonló zárt terekben történő dohányzás során a gyermekek magasabb koncentrációban vannak kitéve a káros kémiai vegyületeknek.”

„Kutatások szerint egyetlen, autóban, zárt ablakok mellett elszívott cigaretta 11-szer magasabb koncentrációban tartalmaz káros anyagokat, mint egy szórakozóhelyen a levegőben lévő dohányfüst. Ez különösen veszélyes bárkinek, aki a gépjárműben tartózkodik, különösen a gyermekeknek, akik még fejlődőben vannak.”

„Mindenki tisztában van a dohányzás általános veszélyeivel, azonban gyakran elsiklunk a szájüregre, ínyre és fogakra gyakorolt hatásáról. A passzív dohányzás ínybetegséghez, a fogak elvesztéséhez és súlyosabb esetben szájüregi rákhoz vezethet.”

(X) hirdetés

„A dohányzás a szájüregi rák legfőbb okozója, ami csak az Egyesült Királyságban évente 7 000 ember haláláért felelős.”

Az új intézkedés bevezetését az egyre erősödő közösségi nyomásnak eleget téve lépték meg a törvényhozók. Egy nemrégiben készített online felmérésből kiderült, hogy négy megkérdezett brit felnőttből három (77%-os arány) egyetértett azzal, hogy a dohányzást be kellene tiltani a 18 év alatti utasokat szállító autókban.

Ami ennél meghökkentőbb adat, hogy a megkérdezett dohányosok kétharmada (63%-a) szintén egyetértett a döntéssel.

A passzív dohányzással összefüggő egészségügyi panaszok jól ismertek, éppen ezért 2007 júliusától Angliában tilos a zárt helyeken való dohányzás, többek között a munkába járáshoz használt gépjárművekben is. Az intézkedés eddig számtalan életet mentett.

„Már látjuk a 2007-es dohányzási tilalom eredményeit; életeket mentünk, a közvélemény többsége pedig egyetért az ilyen típusú intézkedésekkel” – teszi hozzá Dr. Carter.

„Ráadásul mindennek jelentős viselkedésbeli perspektívája is van, hiszen ha a dohányzás tiltott a járművekben, akkor azok a gyermekek, akik egyébként dohányosokkal utaznak, nem fogják a dohányzást normál viselkedésformaként értékelni.”

„A dohányzás mélyen antiszociális és káros szokás, olyasmi, amit a Brit Fogászati Egészségügyi Szervezet folyamatosan kiemel a szájüregi megbetegedések ellen vívott küzdelme során.”

Az új törvénykezés értelmében, mind a dohányzó vezető, mind pedig dohányzó utasa 50 fontos (kb. 20 000 Ft-os) bírsággal sújtható.

A passzív dohányzásnak kitett gyermekek jóval hajlamosabbak az alábbi betegségekre: hörghurut, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, rákos megbetegedések.

 

Item added to cart.
0 items - Ft