Az amalgám tömések okozta panaszok enyhítése

Norvég egészségügyi szakemberek egy csoportja az alternatív gyógymódok hatásosságát vizsgálta az amalgám tömések okozta panaszok kapcsán. Minden kutatásban résztvevő személy olyan állandósult egészségügyi problémáról számolt be, ami azután is fennállt, hogy az amalgám tömést/töméseket már eltávolították fogaikból.

amalgam tomes
Az amalgám tömések okozta panaszok alternatív gyógyászati formákkal hatásosan enyhíthetők. /Kép: Dental Tribune/

 

Statisztikák szerint az amalgám tömésekkel rendelkezők negyede a tömés eltávolítása után csak kevés vagy semmilyen javulásról nem számol be, sőt, vannak, akiknél a korábban tapasztalt egészségügyi panaszok csak tovább erősödnek.

Az említett páciensek panaszai gyakran hasonlóak az orvosilag megmagyarázhatatlan fizikai tünetekkel, például a fibromyalgia (egész testre kiterjedő izom- és ízületi fájdalom) vagy a krónikus fáradtság szindróma.

(X) hirdetés

Hogy kiderüljön, ezen rejtélyes panaszok enyhítésében az alternatív gyógymódok segítséget jelentenek-e, a norvég The Arctic University munkatársai 324 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik mind a biológiai fogászat híveit tömörítő Forbundet Tenner og Helse nonprofit társaság tagjai.

A résztvevőkben az volt a közös, hogy korábban mindannyian egészségügyi problémákról számoltak be amalgám fogtöméseik kapcsán.

A kutatás során használt alternatív egészségügyi módszereket 5 kategóriába sorolták: alternatív gyógyászati rendszerek vagy komplett terápiás és gyakorlati rendszerek (pl. hagyományos kínai orvoslás vagy homeopátia); test-lélek intervenciók (pl. meditáció); biológia-alapú rendszerek (pl. gyógynövények); test-alapú eljárások (pl. masszázs, csontkovácsolás); és energetikai terápiák (pl. healing terápia).

(X) hirdetés

A résztvevők többsége (89%) alkalmazott legalább egy alternatív gyógyászati formát. A férfiak nagyobb számban (95,7%) éltek a rendhagyó egészségügyi módszerekkel, mint a hölgyek (86%).

A leggyakrabban használt terápiás forma (66,7%) a táplálékkiegészítők használata volt, a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket terapeuta rendelvénye alapján szedték a résztvevők.

Népszerűségben ezt követte az önállóan megválasztott táplálékkiegészítők alkalmazása (59%), a homeopátia (54%), az akupunktúra (48,8%) és a speciális étrend (47,5%).

Miután a tapasztalt eredményekről kérdezték a résztvevőket, kiderült, hogy azok érezték jobban magukat a terápia végére, akik egyébként is jobb egészségügyi állapotban voltak.

Az önkéntesek 12,3%-a azonban az alternatív gyógyászati módszerek ellenére a korábban észlelt tünetek felerősödését tapasztalta.

Habár az elemzésekből kiderül, hogy jelen kutatás résztvevői közül sokan éltek az alternatív egészségügyi módszerekkel, egyes álláspontok szerint ez egy túl speciális csoport, így nem tükrözi megfelelően az általános lakosságot.

Mivel azonban az orvosi amalgám okozta tüneteket hivatalosan nem ismerik el az egészségügyi rendszerek, a páciensek tüneteik enyhítése érdekében hajlamosabbak alternatív gyógyászati formák után nézni, hiszen máshol nem kapnak segítséget.

A kutatás további részleteit a BMC Complementary and Alternative Medicine szaklap január 22-i online számában olvashatjuk.

Item added to cart.
0 items - Ft