Az alvási apnoe és a horkolás fogászati kezelése

Alvási problémáinkkal, túl hangos vagy túl gyakori horkolásunkkal nem csak környezetünk nyugalmát zavarhatjuk meg, hiszen a megszakított alvási ciklus legfőképp önmagunk számára jelent veszélyt. A horkolási és az alvási apnoe, más néven alvás közbeni légzészavar kezelésében fogorvosunk is a segítségünkre lehet.

alvasi apnoe

 

A feltűnően hangos, szinte bármilyen testhelyzetben jelentkező horkolás, a gyakori felhorkantás arra utalhat, hogy alvási ciklusunk nem elég nyugalmas. Ha alvás közben valamilyen helytelen anatómiai elrendeződés következtében szájüregünkben a nyelv hátracsúszik a garatba, akkor útját állja a szabad levegőáramlásnak és légzésszünetek alakulnak ki, ezt nevezzük alvási apnoe-nak. Veleszületett reflexeinknek köszönhetően a fulladás elkerülése érdekében ilyenkor horkantunk egyet, így nagyobb mennyiségű levegő jut a légutakba.

A légzésszünetek több szempontból is veszélyesek – egyrészt, mert a gyakori oxigénhiányos állapot káros a szervezetre, másrészt pedig alvási ciklusunk annyira szaggatottá válik, hogy képtelenek vagyunk tökéletesen kipihenni magunkat, aminek nap közben is tapasztalhatjuk a következményeit.

(X) hirdetés

 

Az alvási apnoe leggyakoribb tünetei:

– hangos horkolás (testhelyzettől függetlenül)
– gyakori, hangos horkantások,
– nyugtalan alvás, gyakori éjszakai ébredés,
– mellkasi izzadás,
– szájszárazság,
– napközbeni fokozott aluszékonyság,
– memóriazavarok,
– koncentrációzavarok,
– ingerlékenység.

Az alvási apnoe jellemzően a felnőtteket, gyakrabban a férfiakat érinti, de jelentkezhet akár gyermekkorban is. A betegség nagyon gyakori, amerikai kutatások szerint csak az Egyesült Államokban 50-70 millió személy küzd alvási zavarokkal, közülük 18 millióan alvási apnoe-tól szenvednek.

(X) hirdetés

 

Az alvási apnoe fogászati kezelése

Az alvási apnoe többféle módszerrel kezelhető, például fül-orr-gégészeti műtétekkel (orrsövény műtét, lézeres garatplasztika), gyógyszeres kezelésekkel, speciális orr- és szájspray-k használatával vagy gyógyászati segédeszközökkel (pl. folyamatos légnyomást biztosító éjszakai CPAP készülékek).

Alvási apnoe kezelésére kifejlesztett szájprotézis. /Kép: Douglasvilledentalcare.com/
Alvási apnoe kezelésére kifejlesztett szájprotézis. /Kép: Douglasvilledentalcare.com/

Ilyen gyógyászati segédeszköznek tekinthető a harapást korrigáló szájprotézis, ami leginkább egy fogvédőre emlékeztethet minket. A szájprotézis szerepe, hogy kissé előreemelje az állcsontot, ami megváltoztatva a nyelv elhelyezkedését, meggátolja a nyelv feltapadását, ezáltal biztosítja a szabad levegőáramlást.

Bár léteznek teljesen személyre szabott, lenyomatvétel útján készíthető szájprotézisek, gyakoribb, hogy előre méretezett, de személyre szabható eszközzel dolgoznak a fogorvosok, ami nem csak gyorsabb, de jóval költséghatékonyabb is.

A szájba helyezhető protézisek másik nagy előnye a CPAP készülékekhez képest az, hogy jóval kényelmesebb, megszokhatóbb a viseletük. A légzést biztosító készülékhez tartozó csövek meggátolhatják az éjszakai nyugodt alvást, hiszen viselőjét korlátozzák mozgásában.

Egy 2013-as tanulmány szerint a szájprotézisek jóval hatékonyabban alkalmazhatók szinte bármilyen súlyosságú alvási apnoe esetében, a betegek ugyanis sokkal könnyebben elfogadják, ezáltal rendszeresen használják.

 

Az alvási apnoe hajlamosító tényezői

A genetikai és anatómiai jellemzők mellett vannak olyan tényezők, melyek elősegítik illetve tovább erősítik az alvási apnoe-t.

Ilyenek az elhízás, a koffeinfogyasztás, a dohányzás vagy a változókor, öregedés. Hogy javítsunk alvási ciklusunk minőségén, hagyjunk fel káros szenvedélyünkkel és sportoljunk, mozogjunk rendszeresen, idősebb korban is.

Item added to cart.
0 items - Ft