Az akupunktúra segíthet a szájszárazság kezelésében

Szájszárazságot előidézhetnek a szervezetben végbemenő hormonális változások, de jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként, esetleg sugárterápia következtében (jellemzően a fejet és a nyakat ért sugárkezelés hatására). Egy 2012-es brit kutatási anyag szerint azok a páciensek, akik akupunktúrás kezelésben részesültek, sokkal kevésbé szenvedtek szájszárazságtól, mint azok, akik kizárólag szájápolási szokásaik javításával igyekeztek enyhíteni panaszaikon.

Az Annals of Oncology folyóiratban megjelent tanulmány során a Sussex Egyetem kutatócsoportja összesen 109 férfit és 35 nőt vizsgált, akik sugárterápia következtében kialakuló szájszárazságtól (xerostómia) szenvedtek 18 hónappal a kezelést követően.

A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik társaság hetente 20 percnyi akupunktúrás kezelésben részesült két hónapon keresztül, míg a másik csoport kétszer egy órás szájápolási oktatáson vett részt. Miután ezzel végeztek, mindkét csoport megkapta a másik csoportnak adott kezelési formát is.

(X) hirdetés

A szájápoláshoz képest az akupunktúra jelentősen enyhítette a súlyos szájszárazságot és a ragadós nyálat, melyek következtében az ételek akadálytalan nyeléséhez folyadék egyidejű fogyasztására van szükség és ami miatt a páciensek nem alszanak megfelelően éjszaka, mert fel kell kelniük inni.

A tanulmány szerint azon páciensek 26 százaléka, akik először az akupunktúrás kezelésben részesültek, kilenc héttel később már javulásról számoltak be, míg a szájápolási oktatáson résztvevők mindössze 14 százaléka számolt be hasonló eredményekről. Azok, akik másodjára kaptak akupunktúrás kezelést, nyolc héttel a kezelések után 24 százalékban számoltak be javulásról, míg a másodjára szájápolási edukációban részesülők mindössze 19 százaléka tapasztalta panaszaik enyhülését.

Tudományosan egyelőre tisztázatlan, hogy az akupunktúrás kezelések alatt pontosan milyen mechanizmus segít a szervezet gyógyulásában. Feltételezések szerint az akupunktúra a nyálmirigyek szöveteit stimulálja, vagy esetleg a vérellátás fokozódik a kezelt területen.

(X) hirdetés

Hivatalos adatok szerint világszerte 500 000 új fej- és nyakdaganatos esetet regisztrálnak. A páciensek több mint 40 százaléka panaszkodik a szájszárazságra, még a sugárkezelés után 5 évvel is.

Sajnos a súlyos szájszárazság erőteljesen rontja az életminőséget, hiszen zavarokat okoz az ízlelésben, rágásban, beszédben és akadályozza a nyugodt alvást is. Jelenleg nincsen olyan tudományosan igazolt kezelési forma, ami segítene megszüntetni a szájszárazságot, jóllehet, a tünetek enyhíthetők speciálisan a száraz szájüreg ápolására kifejlesztett szájápolási termékek használatával.

Item added to cart.
0 items - Ft