A xilit mégsem segít a fogszuvasodás megelőzésében?

Néhány éve kezdett el igazi népszerűségnek örvendeni a nyírfacukor vagy más néven xilit, amit sokan természetes édesítőszerként a kristálycukor helyettesítésére használnak. A xilitet ma már megannyi hétköznapi termékben is megtaláljuk, például rágógumikban, fogkrémekben, torokcukorkákban és édességekben.

xilit fogszuvasodas

Fogászati szempontból a xilitet azért tartjuk kifejezetten hasznos anyagnak, mert vélhetően kevesebb kárt okoz a fogakban, mint a cukor. Egyes kutatások szerint meggátolja a fogszuvasodást okozó baktérium (Streptococcus mutans) elszaporodását, ezért lett napjaink igen kedvelt adalékanyaga a szájápolási termékekben (fogkrémekben, szájvizekben).

Mindezek ellentmondásaként a Cochrane Library brit egészségügyi kutatólaboratórium azt állítja, nagyon kevés igazán megbízható bizonyíték áll a rendelkezésünkre, melyek alátámasztanák, hogy a xilit ténylegesen képes szembeszállni a fogszuvasodással, ami egyébként a világ népességének csaknem egészét érinti.

(X) hirdetés

A laboratórium munkatársai összesen tíz kutatási anyagot összesítettek, átvizsgálva 5 903 résztvevő részletes adatait. Legtöbbször a fent említett tanulmányokhoz egészen különböző módszereket alkalmaztak, éppen ezért az adatok teljes körű egyesítésére nem volt lehetőség.

Két igen nagy volumenű Costa Rica-i tanulmány elemzését követően azonban sikerült értékes következtetéseket levonni. Összesen 4 216 iskoláskorú gyermek adatait vizsgálva a brit elemzők nem találtak elég megbízható bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy azok, akik xilitolt is tartalmazó fluoridos fogkrémet használtak, kevesebb fogszuvasodástól szenvedtek volna, mint azok, akik sima fluoridos fogkrémmel mostak fogat három éven keresztül. Más xilitet tartalmazó termék – szirupok, tabletták, stb. – szintén nem bizonyították fogszuvasodás gátló tulajdonságukat.

Philip Riley, a Manchester Egyetem Fogászati Karának munkatársa és a kutatás vezető szakembere így nyilatkozott a téma kapcsán:

(X) hirdetés

„Ez a Cochrane elemzés azért született, hogy megállapíthassuk, a xilitol valóban segíti-e a fogszuvasodás megelőzését a gyermekek és a felnőttek körében. Az általunk nyert bizonyítékok nem engednek szilárd következtetéseket levonni a xilit hatásáról és nem tudjuk alátámasztani a természetes édesítőszer fogszuvasodás gátló tulajdonságát sem.

A xilit tartalmú fogkrémek korlátozott elemzése csak az adott népességben élő gyerekek viszonylatában releváns.”

A szakértő azt is hozzátette: „Más xilit tartalmú termékek esetében nem tudtuk bebizonyítani azok hatékonyságát. Meglepetten tapasztaltuk, hogy nagyon kevés adat áll a rendelkezésünkre a xilit tartalmú rágógumikról.”

A Cochrane elemzésbe bevont kutatási anyagok tetemes része egyáltalán nem említi a xilitol mellékhatásait, ami lehet puffadás vagy hasmenés is. Philip Riley megjegyezte „Azt várjuk a tanulmányoktól, hogy a kedvezőtlen hatásokról is számoljanak be. A cukormentes rágógumik, édességek és más termékek emésztőrendszerre gyakorolt hatása közismert, melyeket világosan fel kellene tüntetni a jövőbeli tanulmányokban.”

Item added to cart.
0 items - Ft