A szájvizek csökkenthetik a koronavírus átadásának kockázatát

Egyes Covid-19 páciensek esetében magas vírusterhelés mutatható ki a szájüregben és a torokban, épp ezért német kutatók kereskedelmi forgalomban kapható szájvizek vírusölő hatását vizsgálták, pozitív eredménnyel, egyes szájöblítők ugyanis hatástalanítják a vírust.

A bochumi Ruhr Egyetem virológusai jenai, ulmi, duisburg-esseni, nürnbergi és brémai kollégákkal együtt sejtkultúra kísérletek segítségével bizonyították, hogy egyes kereskedelmi forgalomban kapható szájvizek hatástalanítják a Sars-Cov-2 vírust.

Az olyan szájvizek, melyek hatékonyak a koronavírus ellen, rövidtávon csökkenthetik a vírusterhelést és az átadás kockázatát, ami kiemelten fontos lehet például fogászati beavatkozások előtt. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szájvizek önmagukban nem alkalmasak a Covid-19 fertőzés kezelésére vagy a vírus elleni védelemre.

(X) hirdetés

A Journal of Infectious Diseases online folyóiratban publikált tanulmány eredményeit a csapat vezetői Toni Meister, Stephanie Pfänder professzor és Eike Steinmann professzor tették közzé. A szakértők mind a bochumi Molekuláris és Orvosi Virológiai kutatócsoport tagjai, jelenleg a laboratóriumi eredmények klinikai tesztelését végzik.

Nyolc szájvíz a sejtkultúra kísérletekben

A kutatók nyolc, különböző összetevőket tartalmazó szájvizet teszteltek, melyeket németországi gyógyszertárakban és drogériákban forgalmaznak.

(X) hirdetés

Minden szájvizet vírus részecskékkel kevertek össze, valamint egy zavaró anyaggal, mely a szájban található nyál hatását modellezte.

A keveréket 30 másodpercig rázták, így szimulálva a gargalizálás hatását. Ezt követően a Sars-Cov-2- vírusra rendkívül fogékony Vero E6 sejteket használtak a víruskoncentráció meghatározására.

A tesztelt készítmények mindegyike csökkentette a kezdeti vírusterhelést.

Három szájvíz olyan mértékben csökkentette azt, hogy 30 másodperccel az alkalmazást követően sem voltak kimutatható vírusok a folyadékban.

További vizsgálatok tárgyát képezi, hogy ezt a hatást a klinikai tesztek is megerősítik-e és hogy a vírusölő hatás pontosan mennyi ideig tart.

Ugyanakkor a szerzők rámutattak arra is, hogy a szájvizek nem alkalmasak a Covid-19 kezelésére.

„A szájvízzel történő öblögetés nem gátolja meg a vírus képződését a sejtekben,”magyarázta Toni Mesiter, majd hozzátette: „ugyanakkor rövidtávon csökkenti a vírusterhelést ott, ahonnan a fertőzés nagy valószínűséggel ered, nevezetesen a szájüregben és a torokban – és ez hasznos lehet bizonyos helyzetekben, például fogászati kezelés alkalmával, vagy a Covid-19 páciensek orvosi ellátásakor.

A bochumi csoport a klinikai tanulmány lehetőségeit vizsgálja a szájvizek Sars-Cov-2 vírusra gyakorolt hatását illetően. A szakértők azt akarják tesztelni, hogy az antivirális hatás kimutatható-e a páciensekben és ha igen, a vírusölő hatás mennyi ideig tart. Hasonló tanulmányok jelenleg San Franciscóban is folynak; a bochumi csoport folyamatos összeköttetésben áll az amerikai kutatókkal.

Item added to cart.
0 items - Ft