A rendszeres étekezések segítenek a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb gyermekkori megbetegedés világszerte, ami jelentős hatással lehet a gyermekek életminőségére. Néhány korábbi tanulmány már alátámasztotta, hogy a fogszuvasodás kialakulása és bizonyos életkörülményekhez kapcsolható faktorok (pl. fizikai aktivitás, étkezések gyakorisága) között összefüggés van. Most egy holland kutatócsoport megállapította, hogy különösen a fiatal korosztály körében a rendszeresség és a szervezettség is segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.

fogszuvasodas megelozes gyermekkor

A Community Dentistry and Oral Epidemiology c. szaklap februári számában publikált kutatási anyagban bizonyos faktorok fogszuvasodásra gyakorolt hatását elemezték a szakemberek, különböző életkorú gyermekek körében. Egy korábbi jelentés adataiból kiindulva a 9-, 15- és 21 éves holland gyermekek és tinédzserek szájüregi állapotát, valamint a fogaik egészsége érdekében hozott preventív lépéseket vizsgálták.

A meglévő adatok figyelembevételével kérdőíveken és klinikai vizsgálatokon keresztül a szakértők megpróbáltak összefüggést találni a fogszuvasodás és bizonyos életmódbeli jellegzetességek között. Vizsgálták például a napi fogmosások, az egy hét alatt elfogyasztott reggelik, és a napi étel- és italfogyasztások számát is.

(X) hirdetés

Az elemzésekből kiderült, hogy a 21 éves korosztály körében az életmódbeli különbözőségek nincsenek hatással a fogszuvasodás előfordulására, ami a 9- és 15 évesekről már nem mondható el.

A két fiatalabb korcsoportban a rendszeres reggelik hiánya és a napi kétszeri fogmosás elmaradása sokkal magasabb fogszuvasodási rátához vezetett. A legfiatalabb, 9 éves korcsoport esetében a napi 7 alkalomnál gyakoribb étel- és italfogyasztás szintén jelentősen megemelte a fogszuvasodás előfordulásának esélyét.

Úgy tűnik, a kutatóknak tudományosan is sikerült alátámasztani, hogy a gyermekek életében a szervezettség és a rendszeresség kulcsfontosságú a fogszuvasodás elleni küzdelemben.

(X) hirdetés

Az elemzéseket végző Alkalmazott Tudományok Kutatócsoport Holland Szervezete szerint az adatokból kiindulva érdemes lenne a prevenciós kampányokat életmódbeli javaslatokkal is kiegészíteni.

Item added to cart.
0 items - Ft