A páciensek tudatossága is hozzájárulhat a környezetbarát fogászathoz

Valamennyi iparág jelentős mértékű ökológiai lábnyommal rendelkezik és ez alól a fogászat sem jelent kivételt. A British Dental Journal folyóiratban 2019 februárjában megjelent tanulmány szerint ez a lábnyom körülbelül 675 kilótonna szén-dioxidot jelent évente, mely igen jelentős mennyiség. A megelőzés és a megfelelő szájápolási szokások kialakítása nemcsak a szájüregi egészséghez járulnak hozzá, hanem a klímaváltozás mérsékléséhez is.

Természeti erőforrásaink megőrzése

A pácienseket az orvossal történő konzultáció során ösztönözni kell rá, hogy szájápolási rutinjuk során óvják bolygónk erőforrásait. A klímaváltozás olyan helyzetet teremtett, hogy bizonyos természeti kincsek, melyek hozzáférhetőségét gyakran természetesnek vesszük, az egyre növekvő átlaghőmérséklet és túlfogyasztás miatt veszélybe kerültek.

Elsődleges példa erre a víz; a Harvard által 2019 márciusában végzett tanulmány úgy becsülte, hogy az USA édesvíz medencéinek közel fele 2071-re már nem lesz képes kielégíteni az egyre növekvő igényeket.

(X) hirdetés

Arra kell ösztönözni a pácienseket, hogy tegyenek egyszerű lépéseket, például zárják el a vízcsapot fogmosás közben, és a lehető legkevesebb vizet használják szájápolási rutinjuk során.

Hasonlóképpen olyan termékeket kell ajánlani számukra, melyek minimális mennyiségű káros vegyi anyagot tartalmaznak, mivel ezek végül a vízhálózatba és természetes vizeinkbe kerülhetnek.

Fenntartható anyaggazdálkodás

Természeti erőforrásaink felhasználása, valamint a környezetszennyezés nagy része a gyártási folyamatok eredménye, ami magában foglalja a fogászatban használt eldobható termékeket is.

(X) hirdetés

Ha például a fogkeféket vesszük alapul, a National Geographic folyóirat szerint 1 milliárd műanyag fogkefét dobnak el egyetlen év alatt csak az USA-ban.

Az első szempont természetesen az, hogy javasolni kell a páciensek számára a hatékonyabb és többször használható elektromos fogkefék használatát. Másik lehetőségként számos fogorvos javasolja a bambuszból vagy más biológiailag lebomló anyagból készült termékek használatát, melyek nem terhelik meg a környezetet.

Mutassunk jó példát!

A fogorvos tevékenysége önmagában is hasznos inspirációt jelenthet a páciensek számára. Igyekezzünk a környezetbarát gyakorlatot elsajátítani és pácienseinket is tájékoztassuk erről!

Vegyük fontolóra az újrahasznosítható törölközők használatát a papírtörlők helyett; a természetes felülettisztítók alkalmazását; az újrahasznosítható csomagolóanyagokban kapható, hő segítségével tisztítható eszközök, valamint a száraz vákuum eszközök alkalmazását. A környezettudatos módszer kiterjedhet a rendelő karbantartására is, például környezetbarát építőanyagok és festékek használatával.

A klímaváltozás fontos kihívás mindannyiunk számára, azonban tudatos döntésekkel és megfelelő példamutatással sokkal tehetünk természeti kincseink megóvásáért.

Item added to cart.
0 items - Ft