A nyelvpiercing és a rágózás állkapocs-ízületi betegségeket okozhat

2015-12-22T22:47:59+00:00 2015. december 23.|Állkapocsízületi rendellenességek, Fogászati panaszok|

A rendszeres rágógumizás szinte mindennapos cselekvés, hiszen támogatja szájüregünk természetes tisztulását, étkezések után segít visszaállítani a normál pH értéket. Mégis úgy tűnik, a sok rágcsálás olyan extra terhelést ró az állkapocsízületre, amitől később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, akár heti rendszerességgel. Egy új svéd tanulmányban nem csak a rágózás, hanem a köröm- vagy ceruzarágást és a nyelvpiercing szájüregre gyakorolt negatív hatásait is megvizsgálták.

nyelvpiercing fejfajas

A nyelvpiercinggel rendelkezőkre sokkal jellemzőbb a fejfájás. /Kép: Dental Tribune International/

 

A szájüregi parafunkciók és az állkapocs-ízületi zavarok (TMD) vizsgálatához kérdőívek segítségével 116 svéd középiskolás tanulót kérdeztek meg mindennapos szokásaikról, majd az állkapocs és a szájüreg vizsgálata, a fogak kopottságának kiértékelése következett.

Az elemzések mentén kiderült, hogy a tanulók 86%-a rendszeresen rágózik, 14%-uk pedig rendelkezik valamilyen szájüregi piercinggel. A rágózók közül sokan (25%) minden nap hódolnak szokásuknak.

Az állkapocs-ízületi zavarok tüneteinek feljegyzésekor kiderült, hogy az alábbi panaszok hetente legalább egyszer előfordultak a megkérdezettek körében: 39% fejfájásról számolt be, 18% az állkapocs kattogását, 7% arcfájdalmat, 6% pedig a száj nyitásának korlátozottságát észlelte.

hirdetés (X)

Mivel az adatok szerint a lányok gyakrabban viselnek szájüregi piercingeket és jellemzőbb rájuk a rágózás is, jóval többször tapasztalják az állkapocs-ízület zavarának tüneteit, így többször vesznek be fájdalomcsillapítót és gyakrabban járnak orvoshoz is.

Mindent összevetve kiderül, hogy a tanulmányban részt vevők körében a rágógumizás összefüggésben van az állkapcsot érintő ízületi panaszokkal, fejfájással, a száj nyithatóságával, az ízületek és izmok érzékenységével.

További összefüggés található a száj- és nyelvpiercingek valamint a fejfájás és az izomgyengeség között, míg a rendszeres körömrágás a fogak sérülését és fejfájást idézhet elő.

A tanulmány részletei az Acta Odontologica Scandinavia szaklap november 30-i számában találhatók.

Summary
A nyelvpiercing és a rágózás állkapocs-ízületi betegségeket okozhat
Article Name
A nyelvpiercing és a rágózás állkapocs-ízületi betegségeket okozhat
Description
A nyelvpiercing viselete és a rendszeres rágózás extra terhelést ró az állkapocsra, ami fejfájást, állkapocs-kattogást okozhat.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!