A magas költségek miatt sokan nem jutnak fogászati ellátáshoz

A fogászati beavatkozások magas költségei világszerte nagy terhet rónak a háztartásokra, derül ki a londoni King’s Collage felsőoktatási intézmény nemzetközi felméréséből.

fogaszati ellatas

A PLOS ONE folyóiratban publikált tanulmány keretein belül 41, alacsony és közepes jövedelemszintű országban vizsgálták a „katasztrofális fogászati kiadásokat” (CDHE). A kutatásban azokat a kiadásokat minősítették katasztrofálisnak, ahol a háztartás által fogászati beavatkozásra költött pénzösszeg elérte vagy meghaladta a háztartás fizetőképességének 40 százalékát.

A vizsgált országokban regisztrált háztartások valamivel több, mint 7 százalékánál az előző hónapban a fogászati kiadások elérték az említett katasztrofális szintet.

(X) hirdetés

A Londoni Egyetem (UCL), a King’s Collage és a maláj Universiti Teknologi MARA közös munkájából kiderül, a gazdaságilag fejlettebb országokban és a nagyobb, jómódú, városi háztartásokban sokkal gyakrabban figyelhető meg a fogászati kiadások katasztrofális szintjének elérése.

Ezzel szemben az alacsony és közepes jövedelemszintű országokban a fogászati ellátás igénybevétele sokkal inkább a háztartás fizetőképességétől, mint a valódi fogászati igényekről függ.

Mivel az elemzés nem tér ki a fogászati ellátáshoz kapcsolódó közvetett költségekről, például a gyógyszerekről, táppénzről, utazásról vagy igénybevett szabadságról, ezért az eredmények vélhetően alábecsülik a háztartások fogászati ellátás miatt felmerülő költségeit.

(X) hirdetés

Dr. Eduardo Bernabe, a londoni King’s Collage Fogászati Intézetének szakértője így fogalmaz: „A fogászati ellátások igénybevétele gyakran felemészti a háztartások jövedelmének nagy részét, ezáltal sokakat nélkülözésre vagy hitelfelvételre kényszerít.

A fogászati kezelések költségeinek számításakor figyelembe kell venni a szolgáltatás igénybevételekor felmerülő költségeket és a fogászatra való eljutás közvetett kiadásait is.”

Szakértők szerint a jövőben a fogászati ellátást az általános egészségügyi biztosítás részévé kellene tenni, hiszen csak így válhat egységesen elérhetővé minden háztartás számára.

Item added to cart.
0 items - Ft