A kókuszolajos öblögetés enyhítheti az ínygyulladást

Az olajos öblögetés, ennél is pontosabban a kókuszolajos öblögetés hatékony módja lehet a plakk képződés csökkentésének, ezáltal az ínygyulladás enyhítésének – állítja egy frissen közzétett tanulmány. Szerzői szerint a kókuszolaj könnyen használható, biztonságos anyag, minimális mellékhatásokkal, így alternatívát jelenthet az olyan baktériumölő szerek helyett, mint a klórhexidin.

kokuszolaj oblogetes

A Nigerian Medical Journal orvosi szaklapban publikált ellenőrző tanulmányhoz 60, 16-18 év közötti tinédzsert vizsgáltak, akik plakk okozta ínygyulladástól (gingivits) szenvedtek.

Az indiai Kannur Fogászati Főiskola által végzett megfigyelésben a csoport egyik fele megtartva addigi szájápolási rutinját, 30 napon keresztül mindennap kókuszolajjal öblögetett, míg a csoport másik fele mindent úgy csinált, mint korábban (kontrollcsoport).

(X) hirdetés

A résztvevők az 1., a 7., a 15. és a 30. napon is szájüregi vizsgálaton estek át, hogy kiderüljön, változott-e korábbi szájüregi állapotuk.

Mind a plakk-, mind pedig a gingivitis-index folyamatos csökkenést mutatott már egy hét kókuszolajos öblögetést követően, míg a negyedik hét elteltével már a csoport 50%-ánál megfigyelhették a gyógyulás jeleit.

Ráadásul, míg a fenti hatékonysági mutató a klórhexidin hatékonyságával vetekszik, addig a kókuszolajos öblögetés nem okoz olyan kellemetlen mellékhatásokat, mint a klórhexidin – például ízérzékelés-zavart vagy a fogak elszíneződését.

(X) hirdetés

Egy 2007-es tanulmány szintén alátámasztotta az eredetileg ősi indiai, ajurvédikus szájápolási módszer hatékonyságát: akkor napraforgó olajos öblögetést teszteltek, ami 45 nap elteltével csökkentette a plakk mennyiségét és az ínygyulladás mértékét.

A kókuszolajos módszer mechanizmusa ugyanakkor nem tisztázott a mai napig sem. Egyes kutatók szerint az olaj mechanikai súrlódása tisztítja a fogakat, míg más elméletek szerint a kókuszolaj összetétele segíti a plakk csökkentését.

Mivel a kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, aminek közel 50%-a laurinsav, ami bizonyított gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással bír; sokan ennek tulajdonítják a kókuszolaj szájüregre gyakorolt pozitív hatását.

Érdekes módon, a kókuszolajon kívül az emberi anyatej az egyetlen olyan természetesen előforduló anyag, ami ilyen magas koncentrációban tartalmaz laurinsavat.

 

Item added to cart.
0 items - Ft