A kanalas gyógyszerek fogszuvasodást okozhatnak

Még 2006-ban jelent meg egy tanulmány a General Dentistry c. szaklapban, miszerint a legtöbb, főként gyermekeknek szánt, szirup állagú gyógyszer elősegíti a fogszuvasodás létrejöttét, mégpedig magas cukortartalma miatt.

Például az allergia kezelésére szánt antihisztamin tartalmú szirupok nem csak magas cukortartalommal, de alacsony pH értékkel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy igen savasak. Ez elég rossz hír, hiszen a cukor és a sav együtt kiváló párost alkotnak, ha fogszuvasodásról van szó. Allergián kívül általában megfázásra vagy köhögésre javasolnak szirupokat.

Mivel a gyerekeknek sűrűbben adunk folyékony halmazállapotú gyógyszereket, s mert az ő fogaik amúgy is érzékenyebbek, szájhigiéniájuk pedig nem annyira fejlett, érdemes kikérnünk a patikus vagy háziorvos véleményét, nem tudna-e valamilyen cukormentes terméket felírni.

(X) hirdetés

Ha sehogy sem sikerül megkerülnünk a cukros orvosságokat, akkor a megelőzésre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Hogy ne romoljanak el idő előtt csemetéink fogai, próbálkozzunk fluoridtartalmú termékekkel vagy a gyógyszer bevétele után egyszerűen öblögessünk vízzel, így megakadályozhatjuk, hogy a zománc meggyengüljön. Fogat mosni semmiképp nem szabad savas ételek, italok fogyasztása után, ezzel ugyanis elősegítjük a zománc felpuhulását, sérülését.

Gyógyszerekre természetesen szükségünk van, de ne feledkezzünk el róla, hogy a fogak épsége legalább ennyire fontos.

Item added to cart.
0 items - Ft