A fogzás okozhat hányást?

A fogzás természetes biológiai folyamat, melyet minden kisgyermek megtapasztal. A tejfogak előtörése számos kellemetlen tünetet produkálhat, ezért a fájdalmat és a diszkomfortot a legtöbb gyermek megtapasztalja, mégis vannak olyan panaszok, melyek bizonyíthatóan nem kapcsolódnak a fogzáshoz.

A fogzás tünetei gyermekenként változók. Vannak csecsemők, akik egyáltalán nem produkálnak tüneteket az első tejfogak előbújásakor, míg mások nyűgösebbé válnak, sokat nyáladzanak, elvesztik étvágyukat és sírósabbak, mint korábban voltak.

Sokan úgy gondolják, hogy a láz és a hányás is a fogzás természetes velejárói, holott a legtöbb szakértő ma már egyetért benne, hogy a fogzást nem kísérik olyan általános tünetek, mint a hányás, kiütések, láz vagy hasmenés. Éppen ezért, ha gyermekünknél a fogzás ideje alatt ezeket a panaszokat tapasztaljuk, mindenképp keressük fel gyermekorvosunkat!

(X) hirdetés

A FOGZÁS FOLYAMATA

Az első tejfogak általában 6-12 hónapos kor körül jelennek meg – először az alsó két metszőfog tör elő, melyet a további front fogak követnek. A rágófogak a következők a sorban, míg a szemfogak bújnak elő utoljára. A gyermekek 3 éves korukra általában már mind a 20 tejfoggal rendelkeznek.

Mivel a fogzás egy hosszú időszak a gyermek életében, a szülők gyakran tulajdonítanak egy-egy panaszt a fogzás természetes velejárójának, jóllehet néhány ezek közül inkább bakteriális vagy vírusos eredetű betegségre utal.

A FOGZÁS TÜNETEI

A fogzás tipikus tünetei közé sorolható:

(X) hirdetés

– a gyermek sokat rágcsál, mindent a szájába vesz;
– többet sír, mint általában;
– kicsit nehezebben alszik el, mint korábban;
– fokozottan nyáladzik;
– nyűgössé válik;
– étvágytalanabb a megszokottnál;
– a fogíny duzzadt, vörös, érzékeny lesz;
– enyhe hőemelkedése van (38 °C alatt).

Megfigyelések szerint a front fogak áttörése okozza a legintenzívebb tüneteket (kb. 6-16 hó között). Ahogy a gyermek idősebb lesz, a fogzás tünetei is egyre enyhébbé válnak egy-egy új fog előtörésekor.

Az alábbi panaszok nem kapcsolódnak szervesen a fogzáshoz:

– székrekedés;
– köhögés;
– hasmenés;
– magas láz;
– sűrűbb székelés;
– kiütések;
– folyadékok fogyasztásának visszautasítása;
– hányás.

MIÉRT HÁNYHAT MÉGIS A GYERMEK A FOGZÁS IDEJE ALATT?

Fogzás közben előfordulhat, hogy a gyermek hányástól szenved, ez mégsem kapcsolódik szervesen a fogak előtöréséhez.

Egy nyolc országot felölelő elemzés szerint bár a gyermekek kellemetlenebbül érzik magukat fogzás közben, mint általában, mégis valószínűtlen, hogy emiatt hánynának. Mivel azonban sok tünetet a fogzás velejárójának gondolnak, a tünetek mögött álló valódi probléma gyakran észrevétlen marad.

A Pediatrics in Review gyermekgyógyászati szaklap közleménye szerint fontos megértenünk, hogy a fogzás egy időbe esik számos gyermekkori betegség időszakával, ráadásul éppen ekkorra kezd csökkenni az anyai szervezet által nyújtott védettség is.

Azon kellemetlen tünetek, így a hányás is, melyek nem köthetők a fogzáshoz, gyakran az alábbi betegségek miatt ütik fel fejüket:

– megfázás, influenza;
– fülgyulladás;
– gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) vagy más gyomorfertőzés;
– húgyúti fertőzés;
– ételallergia vagy intolerancia.

A hányás önmagában nem ok aggodalomra, ha hamar alábbhagy. Segíthetjük gyermekünk gyógyulását, ha megfelelően hidratáljuk, hagyjuk pihenni és felülvizsgáljuk étrendjét.

Egyből forduljunk azonban gyermekorvoshoz, ha a hányás mellé az alábbi tünetek valamelyike társul:

– láz;
– szűnni nem akaró kiütések;
– folyadékok fogyasztásának visszautasítása;
– súlyos ingerlékenység;
– légzési nehézségek;
– kiszáradás jelei: száraz szájüreg, könnyek hiánya, kevesebb nedves pelenka a megszokottnál;
– jóval több alvás a megszokottnál;
– felpuffadt has.

Ugyanígy, sürgősen forduljunk a gyermekorvoshoz, ha a hányás több mint 12 órán keresztül fennáll vagy ha a gyermek nagyon erőlködik hányás közben.

A FOGZÁS TÜNETEINEK ENYHÍTÉSE

Amennyiben bebizonyosodott, hogy a gyermek nem beteg, mindössze fogzik, néhány otthoni praktikával enyhíthetjük számára a kellemetlenséget:

Nyál felitatása: a fogzással járó fokozott nyáladzás irritálhatja a bőrt. Egy tiszta textilpelenkával töröljük szárazra rendszeresen gyermekünk száját és arcát, de hipoallergén krémmel is bekenhetjük az érzékeny területeket.

–  Masszázs: gyengéden masszírozzuk át a gyermek fogínyét tiszta ujjunkkal vagy egy nedves gézlap segítségével, enyhítve számára a fájdalmat, diszkomfortot és érzékenységet.

Hideg borogatás: adjunk gyermekünknek hűthető rágókát, borogatást vagy kiskanalat – a szájába véve a hideg hőmérséklet nagyszerűen enyhíti a tüneteket. Vigyázzunk rá, hogy a hűthető tárgyak soha ne legyenek fagyosak, azok ugyanis sérülést okozhatnak.

Kemény élelmiszerek: azok a gyermekek, akik a fogzás ideje alatt már fogyasztanak szilárd halmazállapotú élelmiszereket is, a rágcsálással is képesek enyhíteni a kellemetlenségeket. Kínáljunk a gyermeknek hideg uborkát vagy sárgarépát, amit óvatosan elrágcsálhat, de figyeljük mindig étkezés közben, nehogy félrenyelje a táplálékot!

Fájdalomcsillapítók, ecsetelők: miután konzultáltunk gyermekorvosunkkal, gyógyszerészünkkel, beszerezhetünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, fogzást enyhítő géleket, ecsetelőket.

A legtöbb esetben a házi módszerek önmagukban is elegendők a fogzás tüneteinek enyhítéséhez, ha azonban aggódunk vagy úgy látjuk, hogy semmi sem segít, kérjük gyermekorvosunk segítségét!

 

Item added to cart.
0 items - Ft