A felnőttek fele nem mos fogat esténként

Egy Nagy-Britanniában készült átfogó felmérés eredményei szerint a megkérdezett felnőttek fele nem mossa meg a fogait esténként, mert túl fáradt hozzá, míg mások azt is bevallották, hogy csak az ujjaikat használják a fogmosáshoz.

esti fogmosas

A GlaxoSmithKline szájápolási termékeket gyártó vállalat által, 10 000 Nagy Britanniai felnőtt lakos bevonásával készített tanulmányban a résztvevők szájhigiénés szokásaira voltak kíváncsiak, megvizsgálva, az átlagemberek vajon milyen gyakorisággal és hogyan tisztítják meg fogazatukat.

Sajnos a felmérés megdöbbentő eredményeket hozott; a megkérdezettek 45%-a elismerte, gyakran fordul elő velük, hogy fogmosás nélkül fekszenek le.

(X) hirdetés

Amikor arra kellett választ adni, hogy a résztvevők miért kerülik el az éjszakai szájápolást, 40 % azt válaszolta, hogy túl fáradt, 30% azt, hogy lusta, 28% pedig bevallotta, hogy egyszerűen elfelejt fogat mosni vagy fogselymet használni.

A kínos vallomásoknak azonban ezzel még nincs vége – 5 megkérdezettből 1 bevallotta, hogy simán vízzel, fogkrém nélkül mos fogat, sőt, 14% nem fogkefével, hanem az ujjai segítségével szokta megmosni a fogait.

Mindezek ellenére a kutatásban résztvevők 91%-a tisztában van vele, hogy a gyenge szájhigiénia a fogak és a fogíny megbetegedéseihez vezethet.

(X) hirdetés

Dr. Natty Burgess, egy Londonban dolgozó fogorvos a téma kapcsán elmondta: „Az emberek azt gondolják, hogy egy-egy fogmosás kihagyása nem okoz problémákat, de idővel a megfelelő szájhigiénia hiányában számos kelletlen fogászati probléma jelentkezhet.”

„Ha nem mossuk meg a fogainkat naponta legalább 2 alkalommal, az plakk és fogkő felhalmozódást eredményez valamint fogszuvasodást idéz elő, ami fogérzékenységet és a fog lyukadását eredményezi, ami már fogászati ellátást igényel.”

„Egy 24 órás napot vizsgálva, kb. 17 órát vagyunk ébren, ami 1020 percet jelent. Ebből mindössze 4 percet kell fogmosással, plusz néhány percet fogköz tisztítással töltenünk, hogy elkerülhessük a fogászati panaszokat.”

Dr. Burgess hozzátette: „Fontos, hogy a fogmosáshoz fogkrémet is használjunk, hiszen speciális összetevői segítenek a fogak egészségének fenntartásában.”

„Az ujjakkal történő fogmosás új baktériumokat juttat a szájüregbe, ami tovább rontja a szájhigiéniánkat. A fogkeféknek speciális puha sörtéi vannak lekerekített végekkel, ami segít az olyan területek megtisztításában is, ahová az ujjunk nem ér el.”

További elemzésekből kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 24%-a tisztítja meg a fogközeit mindennap, 44% viszont beismerte, hogy jobban kellene figyelnie a szájhigiéniájára.

Az emberek szájápolási szokásait megismerve nem csoda, hogy a megkérdezettek 67%-ának volt már fogszuvasodása, 29%-uknak pedig bevallottan 6 vagy annál több fogtömése van.

Dr. Burgess elmondta, hogy a legtöbb ember a rossz étkezés és a helytelen szájápolási szokások kombinációjának köszönheti a fogszuvasodásait.

„Táplálékaink egyre nagyobb részét adják a cukros ételek , ezek az élelmiszerek azonban növelik a fogszuvasodást okozó baktériumok szintjét a szájüregben, melyeket csak fogmosással távolíthatunk el.”

„A fogaink az első, amire odafigyelnek az emberek, ha beszélgetésbe elegyedünk velük, az első benyomás pedig nagyon sokat számít. Ráadásul az egészséges fogazat segít a táplálékok elfogyasztásában és megemésztésében is, ami a jó emésztés alapját adja.
Mindent összevetve tehát kulcsfontosságú, hogy foglalkozzunk szájüregünk egészségével.”

Tanácsok a megfelelő szájhigiéné eléréséhez:

1. Legalább naponta 2 alkalommal, minimum 2 percig mossunk fogat!
2. Használjunk fogselymet vagy interdentális fogkefét a fogközök tisztán tartásához!
3. Használjunk naponta legalább egyszer szájvizet!
4. Próbáljunk ki plakkfestő tablettákat, melyekkel megismerhetjük, hol halmozódott fel láthatatlan baktériumréteg a fogainkon!
5. Használjunk kis méretű, puha sörtéjű fogkefét, ami kíméletes a fogzománchoz és a fogínyhez!
6. Legyen a fogmosás a lefekvés előtti teendők szerves része!
7. Látogassuk meg fogorvosunkat félévente legalább egyszer!

Item added to cart.
0 items - Ft