A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában két kulcsfontosságú szereplő ismert: az egyik a szánkban élő baktérium (Streptococcus mutans) a másik pedig a cukor. Az említett baktériumféle a szájüregünkben lévő cukorral táplálkozik, s lebontása közben savakat termel, melyek kikezdve a fogzománcot fogszuvasodást okozhatnak. Adódik a kérdés, hogyan avatkozhatunk be a folyamatba, mellyel meggátolható a caries kialakulása?
Először is kivehetjük az egyenletből a baktériumot. Bár nehéz feladatnak tűnhet, szerencsére már vannak bizonyítottan működő módszerek, például egy probiotikus összetevő, amivel gátat szabhatunk a bacilus életben maradásának. Mivel azonban ennek piacra kerülése még hosszabb időt vehet igénybe, jobb, ha a megelőzéssel addig nem várunk.
Aztán kiiktathatjuk a cukrot is, ehhez azonban az elfogyasztott ételek jó részét örökre el kellene felejtenünk, hiszen a joghurttól a majonézig szinte minden tartalmaz cukrot, a rengeteg édességről már nem is beszélve.
Otthoni körülmények között a cukrot helyettesíthetjük mesterséges édesítőszerekkel (aszpartám, szacharin, ciklamát) vagy a tápértékkel is rendelkező, természetes cukoralkohollal, a xilitollal, ami 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalommal bír, mint a hagyományos cukrok.
A xilitol vagy xilit olyan cukoralkohol, mely megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt az emberi testben is. Általában növényi rostokból, például nyírfából vonják ki, lassú felszívódása miatt elősegíti a fogyást, a vércukorszintet nem emeli meg. Természetes forrása például a körte és az eper.
Bár sem a mesterséges édesítőszerek, sem pedig a xilit nem okoznak fogszuvasodást, utóbbi kivételesen hasznos a fogak számára. Kimutatható, hogy már alacsony dózisban is képes pozitívan befolyásolni a szájüreg sav-bázis egyensúlyát.
Lúgosító hatása kedvezőtlen a baktériumok számára, melyek így nem tudják megerjeszteni a szájüregben található cukrot, ezzel gátolva a fogszuvasodás kialakulását. Ezen kívül mérsékli a lepedékképződést és a szájszárazságot is enyhíti, állítják a tudományos megfigyelések.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) állásfoglalása szerint a xilitol normál keretek között (édesítésre használva) mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható.
A rágógumik általában 2 gramm xilitolt tartalmaznak, ebből napi három alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk, ez már elég hozzá, hogy ténylegesen jót tegyünk fogainknak.
Szervezetünk, mivel nincs hozzászokva az anyag lebontásához, kezdetben hasmenéssel válaszolhat a nagyobb dózisra (kb. 30 gramm), de a szakemberek azt feltételezik, miután hozzászoktunk, ez a kellemetlenség is tovatűnik.