8 nyomós érv a fogköztisztító kefe mellett

A szájápolási rutinhoz nem csak a fogmosás vagy a szájvíz használat tartozik hozzá, hiszen a fogközeinkbe szorult lepedéket egyik módszer sem képes hatékonyan eltávolítani. Ilyenkor kerülnek képbe a különböző fogköztisztító módszerek: a fogpiszkálók, a fogselymek és a fogköztisztító vagy más néven interdentális kefék. A fogközkefék számos előnnyel bírnak társaikhoz képest, összegyűjtöttük, melyek ezek.

fogkoztisztito kefe

Igazodik a fogközök méretéhez

Szinte minden fogközkefe gyártóra igaz, hogy termékét nem egy, hanem legalább 5-8 méretben kínálja felhasználásra, és akkor még nem beszéltünk a speciálisan implantátumokhoz, fogszabályzóhoz kifejlesztett interdentális kefékről.

A széles méretválasztékra azért van szükség, mert fogközeink eltérő szélességűek: míg elől, a metsző- és szemfogaink környékén fogközeink szorosak, addig a hátsó rágófogainknál jóval szélesebbek.

(X) hirdetés

Ha minden fogközünkbe pontosan illeszkedő interdentális kefét vezetünk, az maximális lepedékeltávolítást garantál, mind a hátsó, mind a front területeken.

Természetesen nem kell azt gondolnunk, hogy minden fogközünkbe más és más méretű fogközkefét kell használni, általában 2-3 mérettel már mindenki elboldogul. Elsőre érdemes olyan fogköztisztító kefét választani, amiből elérhető vegyes méretkiosztású csomag, így minden rendelkezésre álló méretből kipróbálhatunk egyet-egyet, kiválasztva melyik 2-3-ra lesz szükségünk a jövőben.

 

Egyszerűbb használat

Elsőre talán komplikáltabb a méretek kiválasztása, mint egy fogselyem leemelése a polcról, a fogközkefék használata a gyakorlatban mégis sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Nem kell hurkolni, húzni, pattintani, simítani, egyszerűen csak betoljuk, majd kihúzzuk a fogközünkből.

(X) hirdetés

Ha végeztünk egy fogközzel, folyó víz alatt öblítsük ki a fogközkefe sörtéit, így nem fogjuk átszállítani a már eltávolított lepedéket a következő fogközbe.

 

Alkalmazkodik a speciális igényekhez

fogszabalyzo tisztitasaMíg egy általános fogselyemről ez nem mondható el, a fogközkefék arra is alkalmasak, hogy a fogpótlások, koronák vagy a rögzített fogszabályzók környékét is megtisztíthassuk.

Sokan talán nem is gondolnák, pedig a fogpótlások vagy fogszabályzók még precízebb ápolást igényelnek, hiszen sokkal jobban vonzzák a baktériumokat, mint a fogaink – a fém vagy porcelán anyagok körül a lepedék felhalmozódása erőteljesebb.

Nem csak higiéniai szempontból van szükség a fogpótlások napi tisztán tartására; megfelelő higiénia mellett az élettartamuk jelentősen megnövelhető, ami különösen fontos például implantátumok esetében.

 

Tág fogközökben hatékonyabb

Bár a fogselyemmel nagyszerűen tisztán tarthatók a szűk fogközök, sajnos a hátsó rágófogaknál a fogselyem nem elég. Ide-oda tologatjuk vele a lepedéket, esetleg még az íny alá is bejuttathatjuk a baktériumokat. Ezzel szemben a fogközkefe precíz és alapos tisztítást garantál a tág fogközökben is, meggátolva a hátsó rágófogak szuvasodását.

 

Kiegészíthető interdentális géllel

A fogközkefékhez vásárolhatunk ún. interdentális gélt is, ami általában antibakteriális anyagokat, vagy akár fluoridot is tartalmaz. A gél használata egyszerű: mielőtt bevezetnénk a fogközünkbe a fogköztisztító kefét, nyomjunk egy kis adag gélt a sörtékre, így nem csak mechanikai úton távolítjuk el a lepedéket, hanem a fertőtlenítő hatás révén a baktériumok számát is csökkenthetjük az interdentális területeken.

 

Segít megelőzni az ínygyulladást, ínysorvadást

Ha valamire, hát az ínybetegségekre igazán jellemző, hogy a fogközök területéről indulnak. Mivel a fogközök kiváló búvóhelyet jelentenek a baktériumok számára, így azok hamar megtámadhatják a lágyszöveteinket, más néven az ínyünket.

A fogíny igen érzékenyen reagál a bakteriális felhalmozódásra: duzzadttá, vörössé válik és gyakran vérzik fogmosás közben. A fenti tünetek figyelmen kívül hagyása miatt a gyulladás átterjedhet a fogainkat megtámasztó csontállományra is, ilyenkor pedig megindul a fogínysorvadás folyamata.

Fogköztisztító kefe napi használata mellett a fogközökbe szorult baktériumok száma erőteljesen csökkenthető, így ínyszöveteink egészsége tartósan is fenntartható.

 

Gátolja a fogkőképződést

Fogkő az el nem távolított lepedékből képződik, méghozzá nagyon gyorsan. Akár 48 óra alatt megkeményedhet a bakteriális plakk, amit később csak fogorvosi segítséggel távolíthatunk el a fogainkról.

Mivel sem a sima fogmosás, sem pedig szájüregünk természetes öntisztuló képessége nem képes a fogközökből eltávolítani a felhalmozódott lepedéket, így az interdentális területeken nagy eséllyel halmozódik fel fogkő, amit azonban kiválóan meggátolhatunk napi fogközkefe használattal.

 

Megelőzi a kellemetlen leheletet

szajszagMint a legtöbb szájüregi panasz hátterében, a szájszag mögött is a baktériumok elszaporodása áll. Lehet, hogy csodálkozunk, vajon miért érezzük kellemetlennek a leheletünket napi fogmosás mellett, pedig a válasz egyszerű.

Ha nem gondoskodunk fogközeink rendszeres tisztításáról, akkor a baktériumok elszaporodása, a fogkőképződés, az ínygyulladás és a fogszuvasodás miatt hamar szájszag alakul ki.

Soha nem késő elkezdeni fogmosási rutinunk javítását, amivel nem csak eredeti fogaink egészsége őrizhető meg, de fogpótlásaink élettartama is jelentősen növelhető.

Item added to cart.
0 items - Ft