7 kihagyhatatlan szájápolási fogadalom 2015-re

Amint szilveszter éjszakáján éjfélt üt az óra, egy különös érzés kerít minket a hatalmába – eljött a lélekemelő újrakezdések ideje, a tiszta lap, amire már régóta, de legalábbis tavaly óta biztosan várunk. Most kell megváltoztatni kellemetlen szokásainkat, ez a nagy elhatározások és a sikeres fogadalmak pillanata. Néhány nappal szilveszter után még nem késő újra elővenni újévi elhatározásaink papírra rögzített vagy képzeletbeli listáját, nehogy elfelejtsük felvezetni szájápolási fogadalmainkat 2015-re.

Céljaink pontos meghatározása segíti a véghezvitelt. /Kép: illusztráció, wox.it./
Céljaink pontos meghatározása segíti a véghezvitelt. /Kép: illusztráció, wox.it./

Ahány ember, annyi fogazat, szájüreg és baktérium összetétel, van, akinek a fogszuvasodással, másnak az ínybetegségekkel gyűlik meg a baja, de akad olyan is, aki minden erejével küzd a fogkő ellen. Bár problémáink egyediek, 2015-ben célunk ugyanaz lehet: jobbá, egészségesebbé tenni fogazatunkat, hogy minél tovább megőrizhessük fogaink egészségét, ráadásul szájüregünk higiéniája egész szervezetünk egészségét is támogatja.

Egyedi igényeinken túl természetesen vannak olyan praktikák, aminek idős vagy fiatal, fogszabályzós vagy dohányos, egyszóval mindenki a hasznát veheti, aki egészségesebb szájüregre vágyik. Ezek a kézenfekvő tanácsok, hangozzanak bármennyire is egyszerűen, több évtizedre képesek biztosítani fogaink és ínyünk egészségét, meggátolva a leggyakoribb szájüregi panaszok kialakulását.

(X) hirdetés

 

1. Kevesebb cukor

A cukorfogyasztás mérséklése, étrendünk megváltoztatása már lehet, hogy amúgy is szerepel 2015-ös fogadalmaink listáján, hiszen egyre több ember küzd az elhízással, cukorbetegséggel. A problémák hátterében gyakran a túlzott cukorfogyasztás áll, amit egy kis odafigyeléssel hatékonyan mérsékelhetünk.

Fogaink egészségét vizsgálva a cukorfogyasztás az egyik legrosszabb, amit tehetünk. A fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium ugyanis éppen az elfogyasztott szénhidráttal, cukorral táplálkozik, s miközben elfogyasztja táplálékát, savakat termel, melyek megbontva a fogzománcot elindítják a fogszuvasodás folyamatát.

(X) hirdetés

Bár természetes, sőt kiváltképp hasznos emésztési folyamatról van szó, mégis fogaink látják kárát a jó étvágyú baktérium munkájának. Éppen ezért oda kell rá figyelni, hogy minél kevesebb cukrot vegyünk magunkhoz, így a baktériumok sem fognak annyi fogzománc károsító savat termelni.

A cukor helyett megfelelő alternatívát kínálnak az édesítőszerek vagy a manapság egyre népszerűbb nyírfacukor (xilit), amit újabban egyre több szájápolási termékbe is belevegyítenek, hiszen amellett, hogy jó ízt ad a fogkrémnek/szájvíznek, bizonyítottan képes megbontani az S.mutans baktérium sejtfalát, ezáltal meggátolja annak túlzott elszaporodását. Csodálatos munka, nemde?

 

2. Több mozgás

Nem véletlen került fel 2015-ös listánkra a rendszeres testedzés, hiszen a mozgás megannyi pozitív hatásából szájüregünk is kamatoztathat néhányat.

Kutatások szerint minél több zsírsejt található a szervezetünkben, annál nagyobb a kockázata az ínygyulladás, az ínybetegségek kialakulásának is, éppen ezért oda kell figyelni testalkatunkra.

Az elhízás ráadásul szoros összefüggésben áll a cukorbetegséggel is, ami szintén negatívan befolyásolja szájüregünk egészségét, az ínybetegségek, a szájszárazság, a kellemetlen lehelet mind nagyobb eséllyel fordulnak elő cukorbetegeknél.

A mozgás hatására szervezetünk minden pontján nő a sejtek oxigénfelvétele, megindul a sejtanyagcsere, ráadásul erősödik az önbizalmunk, egyre magabiztosabbak leszünk, amihez a szép mosoly is hozzájárul.

 

3. Fogköztisztítás elsajátítása/rendszeresítése

Előfordulhat, hogy még soha nem hallottunk fogköztisztító módszerekről, vagy az is lehet, hogy bár ismerjük azokat, még soha nem vettük rá magunkat, hogy kipróbáljuk vagy rendszeresítsük életünkben, mert ezt is csak egy plusz nyűgnek látjuk, amit nehéz felvezetni az amúgy is végtelennek látszó teendőink listájára.

Bár a legtöbben valóban igen túlterhelt életet élünk, ha megérett bennünk az elhatározás, hogy törődünk fogaink egészségével, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fogközök tisztán tartását. Hogy miért? Három jó érvünk is van: fogszuvasodás, fogkőképződés, ínygyulladás.

Jóllehet, nagyanyáink még el sem tudták volna képzelni, hogy a fogkefén kívül van más szájápolási eszköz is, ahogy egyre szélesedik a tudásunk, úgy kezdjük egyre jobban megérteni a szájüregi problémákat, s azok hátterét is.

Fogazatunknak vannak úgynevezett öntisztuló felületei, melyek a rágás, a nyálképződés hatására természetes tisztuláson esnek át, ha ezt még kiegészítjük az esti fogmosással is, akkor ezeket a területeket valóban hatékonyan megvédhetjük a fogászati panaszoktól. Sajnos azonban a fogközeink nem tartoznak az öntisztuló felszínek közé.

Beragadt ételmaradékok, felhalmozódott baktériumkolóniák, kezdődő vagy már megkeményedett fogkő – csak hogy néhányat említsünk fogközeink rejtett zugainak tartalmából. Tapasztalatból tudjuk, hogy legyen szó manuális vagy elektromos fogkeféről, egyszerűen képtelenség a zárt fogközök minden szegletébe eljutni célszerszám nélkül. Használhatunk fogselymet, fogköztisztító kefét, szájzuhanyt vagy ezek kombinációját, a lényeg, hogy rendszeresítsük a mindennapos fogköztisztítást.

 

4. Kellő mennyiségű vízfogyasztás

Rengeteg forrásból hallhattunk már arról, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A kellő mértékű vízfogyasztás hiányában szájüregünk kiszáradhat, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának, elősegítve a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulását.

A legtöbb cukros üdítő, sós étel, tea vagy kávé vízhajtó hatású, ezért érezzük magunkat szomjasnak a fogyasztásuk után. Ilyen esetekben különösen fontos a megfelelő hidratálás, amitől nem csak közérzetünk és emésztésünk lesz jobb, hanem fogainkat is megvédhetjük a szájüregi panaszoktól.

 

5. Napi kétszeri fogmosás

Talán lerágott csontnak tűnik a napi kétszeri fogmosás javaslata, pedig még a legkitartóbbaknak és legalaposabbaknak is sikerülhet egy-egy reggeli vagy esti fogmosást kifelejteni.

Pedig fogazatunk egészsége miatt nagyon fontos mindennap alaposan, mechanikai úton is eltávolítani a fogainkra tapadt ételmaradékot és bakteriális filmréteget (plakkot), aminek tisztítás hiányában elég másfél-két nap, hogy elkezdjen fogkővé alakulni.

Ha nem hagyjuk, hogy a lepedék tartósan is ott maradjon a fogainkon és az ínyünkön, akkor meggátoljuk többek között a szájszag, a fogkő, a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek kialakulását.

A napi kétszeri fogmosáshoz használhatunk manuális vagy elektromos fogkefét, mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a lényeg a rendszeresség. Ha nem hagyunk elég időt a bacilusoknak, akkor munka nélkül maradnak, mi pedig hamar hozzászokunk a mindig tiszta, csillogó és elbűvölően szép mosolyunkhoz.

 

6. Kezelési terv felállítása/ütemezése

Talán még nem gondoltuk át, hogy milyen kezeléseket lenne időszerű elvégeztetni a fogainkon 2015-ben. Pedig lehet, hogy van egy-két tömésre váró fogunk vagy ideje lenne már elmenni egy rutin fogkőszedésre, ellenőrzésre.

A fogászati teendők listája függ a fogazatunk állapotától és egyéni igényeinktől is (pl. fogfehérítés, fogékszer, fogszabályozás, stb.). Mielőtt azon kezdenénk el ábrándozni, hogy mindez mennyibe fog kerülni, jobb, ha a tettek mezejére lépünk és időpontot kérünk egy számunkra szimpatikus rendelőtől.

Érdemes először felmérni fogaink állapotát, hogy megtudjuk, milyen elsődleges vagy másodlagos kezeléseket kellene igénybe vennünk ahhoz, hogy a 2015-ös szilvesztert már tökéletesen egészséges szájüreggel várjuk.

Nem fontos és célszerű egyszerre mindent bevállalni, mert lehet, hogy túlterheljük vele magunkat és a pénztárcánkat, ennél javasoltabb lehet felállítani egy fontossági sorrendet és beosztani a kezeléseket hónapra, negyedévre vagy félévre.

Ha nagyobb beavatkozásra vállalkozunk (pl. koronák, hidak, műfogsorok, implantáció, stb.), akkor itt az ideje az árajánlat kéréseknek, az esetleges hitelkonstrukciók felmérésének, de 2015 arra is alkalmas lehet, hogy megnyissuk egészségpénztári számlánkat és elkezdjünk takarékoskodni a jövőben ránk váró kezelésekre.

 

7. Környezetünk ösztönzése

Úgy tapasztaljuk, a szájápolásban óriási szerepe van egymás ösztönzésének, a személyes tapasztalatok cseréjének. Ha megértettük, hogy miért fontos a szájápolás vagy lelkes fogtündérré váltunk a környezetünk szemében, nem késő felvilágosítani őket a leggyakoribb szájüregi problémákról és azok megelőzéséről.

Lehet, hogy mi magunk nem kaptunk elég információt családunktól, tanárainktól vagy fogorvosunktól, éppen ezért mindig gondoljunk a következő generáció tagjaira, akik a megfelelő tanácsok és instrukciók birtokában már magabiztosabbak lehetnek a szájápolás világában.

Soha nem késő bemutatni egy rögtönzött fogselyem előadást a testvéreinknek, megmutatni szüleinknek a legújabb elektromos fogkeféket vagy megtanítani gyermekeinknek, hogyan kell jól és alaposan fogat mosni. A változás kulcsa nálunk van. Te elhatároztad már magad?

Item added to cart.
0 items - Ft