7 adventi fogápolási tipp

A december beköszöntével mindannyian kezdünk ráhangolódni a karácsonyi időszakra – elkezdünk ajándékok és finom receptek után kutatni és lelkiekben már készülünk a huzamosabb szabadságra is. Mivel senki sem szeretné fogfájással vagy más szájüregi panasszal átvészelni az ünnepeket, van néhány előrelátó fogápolási tippünk az adventi időszakra.

karacsony fogapolas

1. Főzzünk, süssünk tudatosan!

Az ünnepekkel mindig együtt jár a vendéglátás és a kiadós étkezések, ami teljesen természetes ebben az időszakban. Próbáljunk azonban úgy főzni és sütni, hogy szervezetünk és fogazatunk is jól érezze magát a karácsonyi időszak alatt és annak elteltével is. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a cukrot teljesen kiiktatjuk, vagy legalábbis mérsékeljük étrendünkben.

(X) hirdetés

Mivel a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium az elfogyasztott cukorral táplálkozik, a főtt ételekben és süteményekben próbáljuk édesítőszerrel vagy nyírfacukorral (xilittel) helyettesíteni a hagyományos kristálycukrot!

 

2. Együnk sok gyümölcsöt!

A süteményekkel ellentétben a gyümölcsök nagyon jó választást jelentenek az ünnepi időszakban. A nyersen fogyasztott, rostokban és vitaminokban gazdag gyümölcsök nem csak a fogaink tisztulását segítik, hanem az emésztőrendszerünknek is jót tesznek ebben a leterhelt időszakban.

(X) hirdetés

Gyerekeknek kicsit nehezebb sütemény helyett gyümölcsöt kínálni, de próbáljunk meg kreatívak lenni és készítsünk gyümölcstálakat, gyümölcssalátákat, játékos összeállításokat!

Melyik gyermek (felnőtt) tudna ellenállni ennek a gyümölcsből készült karácsonyfának? /Kép: Pinterest/
Melyik gyermek (felnőtt) tudna ellenállni ennek a gyümölcsből készült karácsonyfának? /Kép: Pinterest/

 

3. Étkezzünk átgondoltan!

Fogaink egészségét tekintve az a legrosszabb, ha egész nap megállás nélkül eszünk, ilyenkor ugyanis szájüregünknek nincs elég ideje, hogy visszaálljon természetes pH értékére, ehelyett folyamatosan savas közeget biztosítunk fogainknak, ami elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Természetesen az alakunknak sem tesz jót, ha egész nap nassolunk, ezért figyeljünk oda, hogy inkább együnk egyszerre többet, de tartsunk több órás megszakításokat két étkezés között!

 

4. Válasszunk tudatosan innivalókat!

A vendéglátás elengedhetetlen része az alkoholmentes frissítők és alkoholos italok felszolgálása. Fogaink egészségére a szénsavas, cukros üdítők jelentik a legnagyobb veszélyt, számos tudományos kísérlet támasztotta már alá, hogy fogzománcunk hamar áldozatául eshet ezeknek a finom frissítőknek.

A kóla és a cukrozott gyümölcslevek helyett válasszunk cukormentes frissítőket, a gyerekeknek pedig készítsünk házilag gyümölcslevet – egy frissen facsart alma-, vagy narancslének ők sem tudnak ellenállni.

Az alkoholos italok szintén elég savasak ahhoz, hogy károsítsák fogzománcunkat, épp ezért figyeljünk rá oda, hogy fogyasztásuk után 1-2 órával semmiképp ne mossunk fogat, azzal ugyanis maradandó kárt tehetünk meggyengült fogzománcunkban.

 

5. Tisztítsuk meg a fogainkat alaposan!

Reggel, felkelés után és este lefekvés előtt azonban elérkezett a fogápolás ideje, ilyenkor mindent bele kell adnunk, hogy a napközben elfogyasztott ételek és italok nyomait eltüntessük szájüregünkből.

Legalább 2 percen keresztül, lehetőleg fluoridos fogkrémmel mossuk meg saját és gyermekünk fogait, majd gondoskodjunk a fogközök tisztításáról is! Utóbbi talán még fontosabb is, mint a hagyományos fogmosás, hiszen fogainknak vannak olyan természetes tisztulásra képtelen felszínei, mint a fogközök területe, ahonnan nagyon könnyen elindulhat a fogszuvasodás.

fogmosas csalad

 

6. Segítsünk a gyerekeknek a helyes fogápolásban!

Ha a rohanó mindennapokban nem is mindig jut elég időnk a gyerekek fogápolási szokásainak ellenőrzésére, az ünnepek alatt szakítsunk rá időt, hogy gyermekünkkel közösen átvegyük a szájápolás legfontosabb elemeit.

Nézzük meg, hogy gyermekünk milyen technikával mossa meg a fogait, helyesen tudja-e használni a kézi vagy az elektromos fogkefét és hogy mennyire boldogul könnyen a fogselyemmel, fogköztisztító kefével! Ne sajnáljuk az időt, álljunk mellé és segítsünk neki a helyes mozdulatok elsajátításában, az új technikák megismerésében, mert csak így óvhatjuk meg a tej- és maradófogakat a későbbi szuvasodástól.

7. Jelentkezzünk be a fogorvosunkhoz!

Hívhatjuk túl nagy elővigyázatosságnak is, de akinek fájdult már meg a foga az éjszaka közepén, az tudja, milyen elviselhetetlen panaszokat okozhat egy gyulladt fog. Nem hiányzik, hogy ilyen állapotban fogadjuk a vendégeket, vagy feldagadt arccal kelljen ellátogatni rokonainkhoz!

Egy rutin ellenőrzés mindössze néhány percet vesz igénybe és a legtöbb fogászaton ingyenes, ezért vegyük rá magunkat és családunkat, hogy elmenjünk és hivatalosan is megbizonyosodjunk róla: semmi nem fogja megzavarni ünnepi nyugalmunkat.

 

Item added to cart.
0 items - Ft