6 meggyőző érv az egészséges fogak mellett

Ha rendben tartjuk fogainkat és figyelünk szájhigiéniánkra, azzal nem csak ragyogó, fehér mosolyra tehetünk szert, hanem egészséges szervezetre is. Ez a kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól. Fogaink állapota hatással van egészségi állapotunkra, komoly betegségek kialakulásának kockázatát befolyásolja, sőt még öregkori memóriánk frissességére is hatással lehet.

fogmosas egeszseges fogak

Soha nem késő elkezdeni megtanítani gyermekeinknek, hogy miként ápolják fogaikat és ínyüket – a gyermekkorban elsajátított egészséges szokások felnőttkorban válnak igazán kifizetődővé. Nagyszerű példát állíthatunk csemetéinknek azzal, ha megfelelően ápoljuk fogazatunkat (fogmosás, fogselyem, szájvíz…) és rendszeresen ellátogatunk a fogorvosunkhoz, még mielőtt valami betegség vagy rendellenesség kialakulhatna. Összegyűjtöttük, milyen fontos előnyökkel jár, ha egészséges fogazattal rendelkezünk.

Jót tesz az önbecsülésünknek és magabiztosságunknak

(X) hirdetés

A romlott fogak és az ínybetegségek nem csak mosolyunkat teszik kevésbé esztétikussá, de nagyon rossz lehelettel is együtt járhatnak. Ez aztán kihat magabiztosságunkra és önértékelésünkre. Ha viszont ínybetegségektől és szuvasodástól mentes, egészséges fogazatunk van, az életminőségünk is sokat javul – megfelelően ehetünk, jobban alhatunk, és nem zavarják mindennapjainkat a fogfájások vagy a fertőzések.

Csökken a szívbetegségek kockázata

Az ínybetegségekkel járó krónikus gyulladások folytán jó eséllyel alakulhat ki a szervezetünkben kardiovaszkuláris probléma, például szívbetegség, stroke vagy vérrögképződés.
Habár nem állítják a szakértők, hogy ok-okozati összefüggés van a fogazat megbetegedése és más komoly egészségügyi problémák között, a végső következtetés általában az, hogy fogaink egészségének megőrzésével szervezetünk egészségéért is sokat teszünk.

(X) hirdetés

Frissen tartja memóriánkat

A fogínygyulladástól (duzzadt, vérző íny) szenvedő felnőttek rosszabb memóriatesztet és kognitív feladatmegoldást produkálnak, mint az egészséges fogazattal rendelkezők, adta hírül egy szaklap. Különösen két tesztnél szerepeltek le: a késleltetett verbális felidézésnél és a kivonásnál – két olyan feladatnál, melyeket a hétköznapokban is sokat használunk.

Csökken a fertőzések és gyulladások száma a szervezetben

A rossz szájhigiénia kapcsolatban áll szervezetünk más területén kialakuló gyulladásokkal.
Kutatók kapcsolatot véltek felfedezni az ínybetegségek és a reumás ízületi gyulladás között. Szakértők szerint a kötőszövetek megsemmisülésének mechanizmusa ugyanaz az ínybetegségeknél, mint a reumás gyulladásnál.
Kiegyensúlyozott táplálkozással, fogorvosunk rendszeres felkeresésével, jó szájhigiéniával csökkenthetjük a fog- és ínybetegségek kialakulásának kockázatát. Mindennap legalább kétszer mossunk fogat és egyszer fogselyemmel is tisztítsuk meg fogközeinket. Antibakteriális fogkrémmel vagy szájvízzel minimálisra csökkenthetjük a szánkban lévő baktériumok számát.

Segít a cukorbetegeknek vércukorszintjük stabilizálásában

Azok a diabéteszes betegek, akiknek nincs kontrollálva vércukorszintjük, gyakran szenvednek ínybetegségektől. A cukorbetegek nehezebben veszik fel a harcot a fertőzések, így az ínyfertőzések ellen is, melyek később gyulladáshoz vezethetnek.
Szakértők szerint gyakrabban alakul ki ínybetegség diabéteszes személyeknél, mint egészséges társaiknál. Szájhigiéniánk fenntartásával végső soron sokat tehetünk vércukorszintünk stabilizálásáért.

Csökkenti a koraszülés veszélyét

A nők a terhesség alatt jóval gyakrabban küzdenek fogászati problémákkal. Néhány felmérés arra enged következtetni, hogy kapcsolat van az ínybetegségek és a koraszülés között.

Nem minden kutatás talált egyértelmű kapcsolatot a két jelenség között, de a várandós hölgyeknél a jó szájhigiénia fenntartása az egyik legfontosabb feladat, nem csak a baba, de a saját érdekükben is. A fogászati ellenőrzéseknek a terhes gondozás szerves részévé kellene válnia minden kismama esetében.

Item added to cart.
0 items - Ft