6 lépéses program a gyermekek biztonságos röntgenezéséért

Nem csak nekünk felnőtteknek, hanem időnként a gyermekeknek is szükségük van a fogászati rendelőben, hogy röntgenfelvétel készüljön a fogazatukról. Azonban a röntgensugárzás veszélyes lehet, épp ezért kiemelten körültekintőnek kell lenni, ha gyermekek lépnek a röntgen szobába.

A gyermekek kiszolgáltatottabbak a röntgensugárzással szemben, ezért körültekintőnek kell lennünk. /Kép: Sheknows.com/
A gyermekek kiszolgáltatottabbak a röntgensugárzással szemben, ezért körültekintőnek kell lennünk. /Kép: Sheknows.com/

A gyermekek körültekintő röntgenezésére hívja fel a figyelmet az Image Gently elnevezésű amerikai kampány, melynek célja a figyelemfelkeltés mellett egy 6 lépéses biztonsági protokoll népszerűsítése, amivel csökkenthető a röntgensugárzás okozta mellékhatások előfordulása.

A Louisville-i Egyetem Fogászati Karának radiológiai professzora, William C. Scarfe nemzetközi szakemberekből álló csapatával közösen fogalmazta meg azokat a tapasztalatokat, melyek a gyermekek biztonságos röntgenezését szolgálják.

(X) hirdetés

A radiológiai védelem biztonsági kérdés, hiszen a felnőttekhez képest a gyermekek jóval kiszolgáltatottabbak a radiológiai mellékhatásokkal szemben, melynek oka egyrészt a hosszabb élettartam, ami alatt kialakulhatnak a röntgensugárzás mellékhatása, másrészt pedig a fokozottabb érzékenység a radioaktivitással szemben – mondja el Scarfe professzor.

„A kampány létrejöttének célja, hogy a figyelemfelkeltés révén megváltoztassuk a gyermekek röntgenezési gyakorlatát a fogászatokon. Hat gyakorlati lépésben foglaltuk össze azokat az alapelveket, melyek alátámasztják, hogy nem lehet ugyanazt az eljárást alkalmazni mindenkinél, főleg ha a gyermekek röntgenezéséről van szó. Amikor gyermekeket küldünk a röntgenszobába, körültekintőnek kell lennünk – a több ez esetben nem jobb.”

6 gyakorlati lépés a körültekintő gyermekfogászati röntgenezésért:

(X) hirdetés

1. )Válasszunk a páciens egyedi igényeinek megfelelő röntgent, ne általánosítsunk!
2.) A lehető leggyorsabb eljárást alkalmazzuk (E vagy F sebességű filmet vagy digitális szenzorokat)!
3.) Állítsuk be pontosan a gépet, hogy csak a vizsgált területet érje!
4.) Használjunk pajzsmirigyvédő gallért!
5.) A sugárzást állítsuk gyermeknek megfelelő mennyiségre!
6.) CBCT-t csak a legszükségesebb esetekben használjunk!

Item added to cart.
0 items - Ft