5 biztos érv a szájvíz használata mellett

Egy-két évtizeddel ezelőtt sokan még arról sem tudtunk, hogy vannak olyan szájvizek, melyeket nem terápiás céllal, hanem mindennapos használatra terveztek. Ma azonban akkora piaca lett a szájvizeknek, hogy hirtelen azt sem tudjuk, melyiket válasszuk: az alkoholosat, az alkoholmentest, a fehérítő vagy a zománcvédő hatással bíró öblögetőt, esetleg egyiket sem? Összegyűjtöttük a legnyomósabb érveket a szájöblítők használata mellett.

szajviz

Baktériumölő hatás

Szájüregünkben több millió baktérium él, melyek legfőbb feladata az elfogyasztott táplálékok lebontása illetve a fertőzések, vírusok kivédése, sajnos azonban vannak olyan baktériumok, melyek fogszuvasodást vagy ínygyulladást okoznak.

Mivel a legtöbb szájvíz tartalmaz valamilyen antibakteriális összetevőt, így rendszeres használatukkal megelőzhetők a leggyakoribb szájüregi megbetegedések (ínybetegség, fogszuvasodás), ráadásul a leheletünk is felfrissül, hiszen a szájvizek a kénvegyületeket termelő, szájszagot okozó baktériumokat is elpusztítják.

(X) hirdetés

Praktikus használat

Ha táborozáskor vagy egy átmulatott éjszaka után nincs erőnk vagy lehetőségünk a fogmosásra, de nem akarunk lemondani az egészséges szájüregről, nyugodtan használhatunk szájvizet a normál szájhigiéniánk fenntartása érdekében.

Az étkezéseket követő 1-1,5 órában nem érdemes fogat mosni, hiszen az elfogyasztott táplálékok lebontása közben termelődő savak meggyengítik a fogzománcot, amit az azonnali sikálás csak feleslegesen koptat és károsít.

Abban az esetben, ha haraptunk valamit és még nem akarunk egyből fogat mosni, de vágyunk a friss szájüreg érzésére, nyugodtan öblögessünk egy kis szájvízzel.

(X) hirdetés

Erősíti a fogzománcot

Amennyiben fluoridtartalmú szájvíz mellett döntünk, az öblögető rendszeres használatával kiegészítő védelmet nyújthatunk fogainknak a fogszuvasodással szemben.

A fluorid az eddig ismert egyetlen olyan, természetben is előforduló anyag, ami bizonyítottan képes megerősíteni a fogzománcot, ami így ellenállóbbá válik a fogszuvasodással szemben.

Mivel forgalomban lévő fogkrémek nagy része szintén tartalmaz fluoridot, a gyártók a legtöbb szájöblítő esetében csökkentett fluoridtartalmat állítanak be – míg egy fogkrém 1000-1500 ppm fluoridot tartalmaz, addig egy szájöblítő mindössze 200-300 ppm-et.

Fertőtlenít

Vannak szájvizek, melyekben alkohollal, míg más öblögetőkben természetes illóolajokkal érik el a kívánt fertőtlenítő hatást.

A szájüreg fertőtlenítésével csökken a baktériumok száma és gyorsul a sebgyógyulás. Vannak speciális szájvizek, melyek terápiás céllal a makacs ínybetegségek vagy szájüregi sérülések kezelésére készülnek – ezek általában csak rövidebb ideig használhatók egy huzamban.

Mindenhová elér

Természetes öklendezési reflexünk miatt sokunknak gondot okoz a hátsó fogak vagy a nyelv rendszeres megtisztítása. Ilyen esetekben szintén kiváló segítséget nyújthatnak a szájöblítők, hiszen ha 30 másodpercen keresztül folyamatosan zubogtatunk a szájvízzel, biztosak lehetünk benne, hogy szájüregünk minden részére jut az antibakteriális folyadékból.

A szájvizek kiválóan használhatók szájzuhannyal is, a víztartályba öntve kedvenc szájöblögetőnket bejuttathatjuk fogközeinkbe és ínyünk mélyebb rétegeibe, hogy ott fejtse ki jótékony hatását.

Természetesen tartósan nem válthatjuk ki a napi kétszeri fogmosást szájvíz használatával, hiszen a fogakra erősen odatapadt plakk mindenképp fizikai eltávolítást igényel. Ugyanakkor a szájöblítők modern, praktikus társaink lehetnek a mindennapos szájápolásban, még magasabb szintre emelve szájhigiéniánkat.

Item added to cart.
0 items - Ft