10 testi tünet, ami ínygyulladás miatt alakul ki

Gyakran elfelejtjük, hogy szájüregi betegségeink nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem egészségkárosító hatással is bírnak, főként, ha hosszú időn keresztül kezeletlenül hagyjuk panaszainkat. Az egyik leggyakoribb szájüregi megbetegedés, az ínygyulladás egészen változatos betegségek kialakulásához vezethet.

ingyulladas megbetegedes

1. Ínyvérzés

A fogínyvérzés az ínygyulladás első figyelmeztető tünete. Bár hajlamosak vagyunk legyinteni a dologra, a fogíny szöveteinek vérzése korán sem ártalmatlan jelenség.

A fogíny csak akkor kezd el vérezni fogmosás, fogköz tisztítás közben, esetleg spontán módon, ha bakteriális felhalmozódás van jelen a környezetében.

(X) hirdetés

A nap során elfogyasztott táplálékok és italok maradványai a szájüregi baktériumokkal közösen filmbevonatot képeznek, ami megtapadva a fogínyen és a fogakon ideális környezetet jelent a baktériumok elszaporodásához.

Ha naponta kétszer nem tisztítjuk meg alaposan a fogazatunkat és a fogínyünket, akkor ezek a baktériumok fogszuvasodást vagy ínybetegséget idéznek elő.

2. Elváló, duzzadt fogíny

Normális módon az íny szövetei szorosan tapadnak a fogakra, védelmet nyújtva a fog gyökerének.

(X) hirdetés

Ha ínygyulladástól szenvedünk, akkor ezek a szövetek nem csak vérzéssel, hanem pirossággal és duzzanattal is jelzik, hogy valami nincs rendjén.

A megduzzadt fogíny nem tapad megfelelően a fogakra, ezáltal nem képes megfelelő védelmet nyújtani a fog íny alatt található részeinek.

Ha a fogíny szövetei elválnak a fogtól, sokkal könnyebben behatolnak a baktériumok a mélyebb rétegekbe is, hozzájárulva az ínytasak kialakulásához, amit már csak fogszakorvos segítségével szüntethetünk meg.

3. Kellemetlen szájszag

Nem csak az erős aromájú fűszeres ételek, kávé, alkohol vagy dohányzás okozhat kellemetlen leheletet.

Ha ínygyulladástól szenvedünk, a káros baktériumok olyan kellemetlen szagot árasztanak magukból, amit már mások is megéreznek a környezetünkben.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy kellemetlen a szájszagunk és közben felfedezni véljük az ínygyulladás fentebb felsorolt tüneteit, akkor érdemes mielőbb fogszakorvoshoz fordulni a panaszainkkal.

4. Ínysorvadás

A kezeletlenül hagyott ínygyulladással szemben szervezetünk csak úgy tudja felvenni a küzdelmet, ha elpusztítja a problémás sejteket, ekkor azonban az ínyt megtámasztó csontállomány is az áldozatául esik az immunsejteknek és elindul a fogínysorvadás folyamata.

Ha a fogakat körülölelő és megtámasztó csontszövetek pusztulásnak indulnak, akkor a fogíny látványosan visszahúzódik, láthatóvá téve a foggyökeret.

Mindez nem csak esztétikai problémát jelent, hiszen megfelelő támaszték hiányában az érintett fogak idővel kilazulhatnak, ami kezdetben a fog mobilitását, később annak elvesztését eredményezi.

Míg az ínygyulladás megállítható és visszafordítható folyamat, addig az ínysorvadás csak megállítható vagy lassítható, de vissza nem fordítható, tehát az egyszer leépült csontállományt az élő fog köré nem lehetséges visszaépíteni.

5. Fogak mobilitása

A kilazult fogak sajnos komoly élettani hatással lehetnek ránk, hiszen egy mozgó foggal fájdalmassá válhatnak a mindennapos étkezések.

A nem megfelelő terhelés, a szomszédos fogakra nehezedő egyenlőtlen nyomás több fog egészségét is veszélyezteti, ráadásul az adott területen megnő a szájüregi betegségek kialakulásának esélye is.

Megfelelő fogorvosi ellátással, mélytisztítással a probléma egy bizonyos pontig orvosolható, később már nagy valószínűséggel a fog eltávolítása mellett kell döntenünk.

6. Szív- és érrendszeri panaszok

Nem csak a szájüregben, azon kívül is jelentkezhetnek testi tünetek az egészségtelen fogíny miatt.

Az egyik leggyakoribb és egyben legveszélyesebb ezek közül a szív- és érrendszer megbetegedése.

Számos tanulmánnyal alátámasztották már, hogy az ínygyulladás megnöveli a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásának esélyét és növeli az artériafal vastagságát is.

Hogy miként van összefüggésben a fogíny és a szív? A szájüregben megtelepedő és elszaporodó baktériumok a véráramba kerülve a szervezet bármely pontjára eljuthatnak, ahol gócokat, lerakódásokat képeznek és rontják az adott szerv egészségét.

7. Terhességi mérgezés

A várandós anyukák számára kötelező a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, melynek jelentős oka van.

Terhesség idején megnő a szájüregi betegségek kialakulásának kockázata, ami azonban nem csak az édesanya, hanem fejlődő magzata egészségére is negatív hatással lehet.

Bizonyított, hogy azoknál a nőknél, akik a terhesség idején fogínygyulladástól szenvedtek, jóval gyakrabban alakult ki terhességi mérgezés, mint azoknál az édesanyáknál, akik egészséges szájüreggel rendelkeztek.

8. Koraszülés

Nem csak terhességi mérgezéshez, hanem koraszüléshez is gyakran vezet az egészségtelen fogíny.

Egy 1000, várandós hölgy bevonásával készített tanulmány megállapította, hogy azoknál az anyukáknál, akik közepes vagy súlyos fogágy-betegségtől szenvedtek, kétszer gyakoribb volt a koraszülés.

9. Rákos megbetegedés

Sajnos napjainkban az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű megbetegedéssel, a rosszindulatú daganatokkal is összefüggésben van a fogíny egészsége.

Egy 2006-ban készített tanulmány megállapította, hogy azoknál a betegeknél, akik krónikus ínygyulladástól szenvedtek, 63%-kal gyakrabban alakult ki hasnyálmirigyrák.

A kutatók a két betegség közötti összefüggést többek között egy nitrozamin nevű kémiai anyag termelődésével magyarázzák, ami bizonyítottan rákkeltő, s amit erőteljesebben termel a szervezet akkor is, ha például ínybetegségünk van.

10. Férfi impotencia

A szájüregben kialakuló betegségek a hosszú évek leforgása alatt a szervezet egészen különös területein képesek panaszokat indukálni.

Egy néhány éve készült török klinikai tanulmány szerint, ha egy férfi íngyulladástól szenved, háromszor akkora eséllyel produkál merevedési problémákat, mintha egészséges fogínnyel rendelkezne.

Tippek az egészséges fogíny fenntartásához:

– napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosás,
– mindennapos fogköz-tisztítás (fogselyemmel, interdentális kefével),
szájzuhany használat,
klórhexidin tartalmú szájápolási szerek használata,
– rendszeres kontroll, fogorvosi tisztítás.

Item added to cart.
0 items - Ft