1 éves kor alatt nem ajánlott a gyümölcslevek fogyasztása

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nemrégiben kiadott ajánlása szerint az 1 éves kor alatti gyermekeknek egyáltalán nem kellene gyümölcslevet fogyasztaniuk, kivéve, ha azt a gyermekorvos külön javasolja. A szakmai szervezet szerint a gyümölcslevek egyáltalán nem járulnak hozzá a fejlődő szervezet egészségéhez, sőt, károsíthatják is azt.

gyumolcsle-kisgyerekeknek

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) rendszeresen ad ki olyan egészségügyi közleményeket, melyek a legújabb tudományos eredményekkel összhangban segítséget nyújtanak a lakosságnak és az egészségügyi dolgozóknak a megfelelő életmód és étrend kialakításában.

2017-ben a korábbi féléves életkori határt 1 éves korra emelték; eddig az életkorig nem kellene gyümölcslével itatni a gyermekeket – állítják a gyermekgyógyászok.

(X) hirdetés

A gyümölcslevek mellőzése nem csak a sűrítményből és szörpökből előállított innivalókra vonatkozik, hanem a 100 százalékos gyümölcslevekre is. Bár sokan azt gondolják, hogy a 100%-os gyümölcslevek helyettesíthetik a friss gyümölcsök fogyasztását, a szakértők szerint ez távolról sincs így.

Bár bizonyos gyümölcslevek magas vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek (pl. C-vitamin, kálium), sajnos nagyon magas a természetes cukortartalmuk is, emellett azonban kevés bennük az olyan fontos tápanyag, mint például a rostok. Egy 2016-os tanulmány szerint egyes gyümölcslevek 2 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhatnak 100 milliliterenként.

Mivel a gyümölcsleveket előszeretettel fogyasztják a gyermekek, egyre több vizsgálat állította középpontjába az üdítőitalok egészségre gyakorolt hatását. Egy 2015-ös elemzésből például kiderül, hogy a gyümölcslevek a fogerózió legfőbb bűnösei,  ráadásul rendszeres fogyasztásuk a gyermekkori elhízáshoz is hozzájárul.

(X) hirdetés

Az AAP közleményében megfogalmazza, hogy a gyümölcslevek fogyasztása 1 éves kor alatt nem jár semmiféle egészségügyi előnnyel a szervezet számára, így nem kellene a gyerekeknek gyümölcsleveket inniuk, hacsak a gyermekorvos másképp nem rendeli.

„A szülők egészségesnek tarthatják a gyümölcsleveket, pedig nem jó helyettesítői a friss gyümölcsöknek, csak több cukrot és kalóriát tartalmaznak” – fogalmaz a közlemény társszerzője, Dr. Melvin B. Heyman, az AAP tagja. „Kis mennyiségben, mérsékelten fogyasztva megfelelő lehet az idősebb gyermekek számára, de teljességgel szükségtelen az 1 év alatti gyermekeknek.”

1 és 3 éves kor között az AAP maximum 120 ml gyümölcslevet ajánl naponta, míg a 4-6 éves korosztálynak is csak maximum 120-180 ml-t. Az idősebbeknek (7-18 év) naponta maximum 240 ml javasolható a szakmai szervezet szerint.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy nem szabadna cumisüvegben vagy csőrös pohárban kínálni a gyümölcsleveket a gyerekeknek, amit aztán egész nap szabadon a szájukba vehetnek, ez ugyanis állandó savas közeget hoz létre a szájüregben, ami hamar gyermekkori fogszuvasodás kialakulásához vezethet.

Ugyanakkor továbbra is egészséges választást jelentenek a friss egész gyümölcsök, az AAP szerint a szülők feladata, hogy a gyümölcs-, ne pedig a gyümölcsléfogyasztást szerettessék meg a gyermekekkel.

Dr. Steven A. Abrams szerint a gyermekorvosoknak is részt kellene venniük az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre való szokatásban, hiszen rengeteg információ áll rendelkezésükre.

Item added to cart.
0 items - Ft