Új felfedezés segíthet a gyermekkori fogszuvasodás korai diagnózisában

2019-05-17T07:30:01+00:00 2019. május 17.|Kategóriák: Fogszuvasodás, Gyermekfogászat|Címkék: , |

A svéd Umeå Egyetem kutatói a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium erősen fertőző típusait és azok adhezív (tapadási) tulajdonságait vizsgálva új felfedezésre tettek szert, ami hozzájárulhat a fogszuvasodás korai diagnózisához és a kezelés eredményességének javításához is.

Az EBioMedicine szaklapban publikált tanulmányhoz öt éven keresztül 390 gyermeket vizsgáltak, akik a tanulmány kezdetekor mind 12 évesek voltak. Először nyálmintát vettek a fiataloktól, majd izolálták a benne található baktériumláncokat, ezt követően pedig a szájüregükben élő Streptococcus mutans faj alapján alapján különböző kockázati csoportokba sorolták a részvevőket.

Öt év elteltével a szakértők arra voltak kíváncsiak, vajon milyen mértékű fogszuvasodás alakult ki a gyermekek szájüregében, s ez mutat-e összefüggést a mintákból nyert baktériumok jellemzőivel.

Az emberi szájüregben élő baktériumok közül főként a Streptococcus mutans faj okolható a fogszuvasodás kialakulásáért. Biokémiai vizsgálatok révén a svéd kutatók a begyűjtött nyálmintáknak köszönhetően új kapcsolatot találtak a szájüregben található „SpaP B” és „Cnm” adhezív fehérjék, s azok a nyálhoz valamint a „DMBT1” nevű fehérjéhez való kötődésük között.

hirdetés (X)

Igazolódott, hogy az említett fehérjék erősebb tapadási képessége fokozottabb mértékű fogszuvasodást eredményezett az ötéves időtartam alatt. Az előzetesen begyűjtött adatok alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a magasabb kockázati csoportba sorolt gyerekek szájüregében élő S.mutans fajok fertőzőbbek és adhezív tulajdonságaik révén agresszívebbek és jobb túlélők is.

A fogszuvasodás életmódból adódó állapot, melyet gyakran az étkezési szokások és a rossz szájhigiéné miatt elsavasodott szájüreg okoz. A csökkenő pH érték károsítja a fogzománcot, továbbá hozzájárul a savtermelő baktériumok, így például a Streptococcus mutans terjedéséhez” – mondja Nicklas Strömberg professzor, az egyetem Kariológiai Tanszékének vezetője, a tanulmány szerzője.

Strömberg professzor szerint egy jelenleg publikálásra váró tanulmányban csapatával azt is bebizonyították, hogy egyes, magas kockázati csoportba sorolt gyermekeknél a nyálban található receptorok genetikailag hibásak, mely gének egyébként összefüggésben vannak az autoimmun betegségek kialakulásával is.

Mindennek ellenére a professzor hozzátette: „Fontos hangsúlyozni, hogy a fogszuvasodás kialakulása erősen befolyásolható táplálkozási és szájhigiénés szokásokkal még az alacsony kockázatú csoportoknál is.”

Jóllehet, genetikánk hatással van a szájüregünk baktériumállományára, azonban étkezési és szájápolási szokásainkkal javíthatunk és ronthatunk is adottságainkon.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!