Szívószál használatával megelőzhető a fogszuvasodás

2014-11-07T22:50:11+00:00 2012. február 24.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

A szénsavas üdítők fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát, savasságuk és magas cukortartalmuk miatt ugyanis roncsolják a fogzománcot, ami később komoly problémákhoz vezethet. Kutatások szerint azonban létezik egy alternatív megoldás, hogy ne kelljen lemondanunk ezekről a csábító üdítőkről: egyszerűen csak törekedjünk arra, hogy szívószállal fogyasszuk el őket.

Az elmélet igen egyszerű: ha a szívószállal közvetlenül a szájüregünk hátsó részébe irányítjuk az italokat, akkor azok nem lépnek kapcsolatba a fogzománccal, ha pedig nincs érintkezés, akkor a fogszuvasodás kialakulásának veszélye is lecsökken; teljesen persze nem szűnik meg.

Számos tanulmány alapján kijelenthetjük, hogy a forgalomban lévő szénsavas üdítőitalok közül a kóla a legártalmasabb. Ez a világszerte népszerű itóka ugyanis 2-es pH értékkel rendelkezik, ami igen savasnak mondható. (Viszonyításképpen: a sósav 1-es pH értékű, azaz nagyon savas, míg a víz 6-8-as pH értékű, ami szinte semlegesnek mondható.)

Egy néhány évvel ezelőtt készült New York-i tanulmányban a szakértők több szénsavas üdítőt is összehasonlítottak. A fogakat külön-külön 7 napig áztatták az üdítőkben és az eredmény elég megdöbbentő lett. Bár egyik üdítőital sem használ a fogainknak, a legsavasabb és egyben legkárosabb terméknek ők is a kólát tartották, amit a hetedik nap után készített fotó is igen jól alátámaszt:

hirdetés (X)

Kép: PerioEducation

Néhány tanácsot még érdemes megfogadnunk, ha üdítőitalokról van szó: ugyanúgy, ahogy gyümölcsök fogyasztása után sem szabad 1-2 óráig fogat mosni, hasonlóképpen, ha szénsavas üdítőt ittunk, pár óráig ne nyúljunk a fogkefe után, a savak ugyanis roncsolhatják a fogzománcot. Ilyenkor vagy egy rágógumit vegyünk a szánkba, vagy öblögessünk tiszta vízzel.

Ne tartsuk sokáig a szánkban a szénsavas italokat, inkább nyeljük le egyből. Amikor már fogmosásra kerül a sor, használjunk fluoridtartalmú fogkrémet. Minimum naponta kétszer mossunk fogat, egyszer pedig tisztítsuk meg fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!