A szőlőlé károsabb a fogaknak, mint a narancslé

2017-08-14T11:15:08+00:00 2017. augusztus 14.|Táplálkozás|

Sajnos a savas kémhatású gyümölcslevek, gyümölcsitalok és szénsavas üdítők fogyasztása napjainkban igen népszerű, főként azok alacsony ára és könnyű hozzáférhetősége miatt. A brazil Santa Catarina Állami Egyetem kutatói klinikai vizsgálatukban a szőlőlé és a narancslé kémiai karakterisztikáját hasonlította össze, megvizsgálva azok fogakra gyakorolt erozív hatását, ami a fogzománc szerkezetének meggyengüléséhez és a zománcréteg kopásához vezet.

szolole-fogak

A Euorpean Archives of Pediatric Dentistry gyermekgyógyászati folyóiratban publikált vizsgálati anyaghoz öt különböző típusú szőlőlevet és narancslevet elemeztek, megvizsgálva azok pH értékét, titrálható savasságát, kalcium-, foszfát- és fluoridkoncentrációját. A negatív és pozitív kontrollcsoporthoz desztillált vizet és kólát használtak.

Tizenkét, szarvasmarháktól származó fogzománc mintát mártottak a gyümölcslevekbe 10 percre, 37 °C-on, naponta három alkalommal, összesen 7 napon keresztül. Az üdítőitalok erozív tulajdonságának meghatározásához mikro-keménység mérést használtak illetve vizsgálták a fogzománc szerkezeti veszteségét.

Az eredmények szerint a poralapú szőlőlé a legalacsonyabb pH értékű (így a legsavasabb), míg a tiszta szőlőlé rendelkezik a legmagasabb titrálható savassággal. A friss narancslé és a szója-alapú szőlőlé tartalmazza a legkevesebb kalciumot és foszfátot.

hirdetés (X)

Az összes vizsgálati ital közül a poralapú narancslé okozza a fogfelszín mikro-keménységének legnagyobb mértékű csökkenését, míg a a fogzománc szerkezetét a koncentrátumból előállított szőlőlé károsítja a leginkább.

Mindent összevetve kijelenthető, hogy az összes vizsgált gyümölcslé fogerózióhoz vezet. A szőlőlevek zománckárosító hatása erősebb, mint a narancsleveké. A tiszta, poralapú és koncentrátumból készülő szőlőlevek ugyanakkora károsodást idéztek elő a fogzománc szerkezetében, mint a kóla.

Az üdítőitalok erozív tulajdonsága statisztikailag összefüggést mutat azok pH értékével, titrálható savasságával, illetve kalcium-, foszfát- és fluoridkoncentrációjával.

Summary
A szőlőlé károsabb a fogaknak, mint a narancslé
Article Name
A szőlőlé károsabb a fogaknak, mint a narancslé
Description
Klinikai vizsgálatok szerint a porból és koncentrátumból előállított szőlőlevek károsabbak a fogaknak, mint a narancslé.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ