Hogyan hatnak az aszalt gyümölcsök a fogainkra?

Eddigi tudásunk alapján arra következtethettünk, hogy az aszalt gyümölcsök bár különösen finomak, fogainknak mégsem tesznek jót. Mindezt magas cukortartalmukkal és ragacsos állagukkal magyaráztuk, ami miatt könnyen feltapadnak fogainkra, előidézhetve a fogszuvasodás kialakulását. Egy brit táplálkozáskutató kicsit jobban beleásta magát a szakirodalomba és azt állítja: az aszalt gyümölcsök fogrontó tulajdonsága nem bizonyítható. A szakmai szervezetek, köztük … Tovább

A sportitalok, energiaszeletek árthatnak a fogaknak

Negyven sportital, energiaszelet és zselé cukortartalmának vizsgálatát követően a Dán Fogászati Szövetség (Danish Dental Association) óvatosságra int a teljesítményfokozók gyakori fogyasztásától. Habár a legtöbb ilyen terméket sokan egészségesnek gondolják, a többségük tele van cukorral, ráadásul pH értékük is savas, ami még tovább fokozza a fogerózió és fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A dán Nemzeti Élelmiszerügyi Intézet és … Tovább

A gyümölcslevek és gyümölcspépek túl sok cukrot tartalmaznak

Noha a gyümölcsleveket és gyümölcspépeket (smoothie) előszeretettel fogyasztjuk a bennük található vitaminok és ásványi anyagok miatt, egy új kutatási anyag szerint azonban a boltban kapható késztermékek olyan sok cukrot tartalmaznak (100 ml termékben 2,5 tk. cukornak megfelelő mennyiség), hogy rendszeres fogyasztásukat érdemes felülbírálnunk. A BMJ Open online folyóiratban publikált tanulmány keretében a gyümölcsitalok, természetes gyümölcslevek … Tovább

Az étkezések közötti italfogyasztás fokozhatja a fogeróziót

A cukros és savas üdítőitalok fogyasztása mind a gyermekek mind a felnőttek körében egyre inkább fokozza a zománcerózió kialakulását és súlyosbodását. A norvég Bergen Egyetem kutatói szerint az elfogyasztott mennyiség mellett az erózió folyamatában meghatározó lehet, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk ezeket az italokat. A Bergen Egyetem kutatócsoportja négy éven keresztül tanulmányozott egy 175 tinédzserből … Tovább

Mobilalkalmazás mutatja meg az élelmiszerek cukortartalmát

Nagy-Britanniában arra próbálják ösztönözni a szülőket, hogy mielőbb töltsenek le egy ingyenes mobilalkalmazást, ami segít kideríteni, hogy pontosan mennyi cukor található egy adott élelmiszerben. Az applikáció fejlesztői azt remélik, a felhasználóbarát program segíthet egészségtudatosabb döntéseket hozni a boltokban, segítségével pedig visszaszorítható a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség vagy a fogszuvasodás.   A „Sugar Smart App” névre … Tovább

A minőségi táplálkozás csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

A tápláló élelmiszerek fogyasztása nélkülözhetetlen normál egészségi állapotunk fenntartásához. Egy újonnan közzétett tanulmány friss megvilágításba helyezi étkezési szokásainkat: a jól megválasztott ételek hozzájárulnak a szájüregi betegségek, például a fogszuvasodás megelőzésében.   A Bostoni Egyetem kutatói a táplálkozás minőségét a meglévő fogak számával és az új vagy másodlagosan kialakult fogszuvasodással vetették egybe, hogy kiderítsék, vajon van-e … Tovább

A xilit mégsem segít a fogszuvasodás megelőzésében?

Néhány éve kezdett el igazi népszerűségnek örvendeni a nyírfacukor vagy más néven xilit, amit sokan természetes édesítőszerként a kristálycukor helyettesítésére használnak. A xilitet ma már megannyi hétköznapi termékben is megtaláljuk, például rágógumikban, fogkrémekben, torokcukorkákban és édességekben. Fogászati szempontból a xilitet azért tartjuk kifejezetten hasznos anyagnak, mert vélhetően kevesebb kárt okoz a fogakban, mint a cukor. … Tovább

A zöldtea csökkenti a szájüregi rák kialakulásának esélyét

A zöldtea egyik összetevője olyan biológiai folyamatot indít be a szájüregben, mely során a rákos sejtek elpusztulnak, míg az egészséges sejtek sértetlenek maradnak – állítja egy ételszakértői csoport Pennsylvania Államban. A felfedezés hozzájárulhat a szájüregi- és más rákos megbetegedések gyógyításához is. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a zöldtea egyik összetevője, az epigallokatekin-3-gallát, vagy röviden EGCG … Tovább

A rágógumi több millió baktériumot távolít el a szájüregünkből

A rágógumizás nem csak elménket frissíti fel, hanem kiváló szájápolási kiegészítő is napközben, amikor nincs kéznél a fogkefénk. Fokozza nyáltermelésünket, ezáltal semlegesíti az étkezések során savassá vált szájüregünk pH értékét. A norvég Groningen Egyetem kutatói szerint ráadásul a rágógumi 100 millió baktériumot képes csapdába ejteni és eltávolítani a fogazatunkról, mindössze 10 másodperc alatt. A kísérlethez … Tovább

A koffein ösztönöz minket a cukros üdítőitalok fogyasztására

Az már régóta köztudomású, hogy a cukros üdítőitalok elősegítik a fogszuvasodást vagy az elhízást, ausztrál kutatók most azonban arra világítottak rá, hogy függőség is kialakulhat bennünk az üdítőitalok iránt, méghozzá a koffeintartalmuk miatt. A szakemberek szerint éppen ezért komolyabb szabályozásra lenne szükség a koffein adalékanyagként való alkalmazása tekintetében. Az ausztrál Deakin Egyetem munkatársai összesen 99, … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft