Gyógynövények erejével – Házi praktikák fogászati panaszokra

Legyen szó bármilyen fogászati panaszról, le kell szögeznünk, hogy a házi praktikák bevetése előtt érdemes szakorvoshoz fordulni a problémánkkal, mert van, amin csak ő tud segíteni. Egyetlen lyukas fog sem gyógyul meg magától, természetesen más jellegű panaszokat, például gyulladást, nyálkahártya sérüléseket nagyszerűen kezelhetünk gyógynövényekkel is. A lényeg az odafigyelés és a szakvélemény megismerése. Fogínyvérzés: – … Tovább

Fogak, táplálkozás és emésztés

Az egészséges, teljes értékű táplálkozás elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez. Az emésztés azonban már a szájüregben elkezdődik – míg fogaink megőrlik és emészthető állagúvá teszik az élelmiszereket, addig a nyálunkban található enzimek segítenek lebontani azokat. Nyelés során izmaink segítségével juttatjuk el táplálékunkat a gyomorba, ahol a megfelelő tápanyagok hasznosulnak, a salakanyagok pedig tovább haladnak és kiürülnek … Tovább

Melyek a legfontosabb ásványi anyagok fogaink számára?

Vannak olyan ásványi anyagok, melyek szervezetünk más területei mellett kiemelten fontosak a fogaink számára. Sajnos modern étkezési szokásaink mellett korántsem garantált, hogy megkapjuk ezeket a szükséges anyagokat. Lássuk, mire kellene egy kicsit jobban odafigyelnünk! Vas A vörösvérsejtek egészséges működéséért felelős, megelőzi a nyelv és az íny gyulladását. Hiányában vérszegénység, s ezzel együtt nyelvégés, fájdalmas ajak … Tovább

A finomított keményítők kedveznek a fogszuvasodás kialakulásának

Manapság rengeteg étkezési tanáccsal találkozik az ember, melyeken egyre nehezebb eligazodnunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából nemrégiben készített tanulmány szerint a teljeskiőrlésű szénhidrát-források kedvezőbb hatással vannak a szájüreg egészségére, mint a finomított szénhidrátok. A brit Newcastle Egyetem nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából összefoglalót készített harminchárom klinikai tanulmány alapján. Az összefoglaló alapjául szolgáló elemzések a … Tovább

Minden cukrozott üdítő árt a fogaknak

A Sydney Egyetem legújabb kutatása szerint hétből egy felnőtt naponta több mint két pohár cukros üdítőt iszik. Sajnos aki napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat, kétszer-háromszor akkora eséllyel szenved fogászati panaszoktól, mint az, aki kerüli az ilyen folyadékokat. Az Australian and New Zealand Journal of Public Health folyóirat 2017. november 22-i számában publikált kutatási anyagban a … Tovább

A koffeinbevitel növelheti a cukoréhséget

A koffein az alvásért és pihenésért felelős adenozin receptorokat stimulálja, így a koffeint fogyasztó személy sokkal éberebbé válik. Ezért a mechanizmusért fogyasztják olyan sokan a kávékat, teákat, koffeintartalmú italokat, egy új kutatás szerint azonban a koffein befolyásolja ízérzékelésünket, ami fokozza a cukor utáni éhségünket. A Journal of Food Science szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint koffein fogyasztásakor … Tovább

A szőlőlé károsabb a fogaknak, mint a narancslé

Sajnos a savas kémhatású gyümölcslevek, gyümölcsitalok és szénsavas üdítők fogyasztása napjainkban igen népszerű, főként azok alacsony ára és könnyű hozzáférhetősége miatt. A brazil Santa Catarina Állami Egyetem kutatói klinikai vizsgálatukban a szőlőlé és a narancslé kémiai karakterisztikáját hasonlította össze, megvizsgálva azok fogakra gyakorolt erozív hatását, ami a fogzománc szerkezetének meggyengüléséhez és a zománcréteg kopásához vezet. … Tovább

A gyorsélelmiszerek 7 negatív hatása a fogakra

Egyre kevesebb időnk marad a minőségi étkezésekre, ezért gyakran keresünk olyan élelmiszereket, melyek megfelelően laktatnak, ám beszerzésük és elkészítésük egyáltalán nem vagy csak minimális időt vesz igénybe. A gyorséttermekben, sőt újabban élelmiszerboltokban kínált gyorsételek azonban nem kedveznek szervezetünk egészének, így szájüregünk is elszenvedi a gyorsaság és könnyű hozzáférhetőség kárát. 1. Magas cukortartalom A gyorsételek, az … Tovább

A megfelelő rágás védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben

„Rágd meg jól az ételt” – hallottuk gyermekkorunkban. Egy új tanulmány szerint ez nem is olyan rossz tanács, a kutatók szerint ugyanis az ételek megrágása olyan immunsejtek felszabadítását idézi elő, melyek megvédhetik szervezetünket bizonyos fertőzésektől. Az Immunity szaklapban publikált tanulmány szerint az ételek megrágása – szakkifejezéssel élve masztikációja – stimulálja a Th17 nevű immunsejt felszabadítását, … Tovább

A bolti salátakeverékekben gyakoribb a szalmonella baktérium

A Leicester Egyetem legújabb kutatási anyaga szerint az előre aprított és csomagolt salátalevelek legkisebb mértékű károsodása is elősegíti a Salmonella enterica baktérium elszaporodását. A sérült levelekből kiszivárgó lé ugyanis lehetővé teszi a patogén megtapadását a műanyag zacskón, így a baktérium számára biztosított a hely, ahol elszaporodhat. Az Applied and Environmental Microbiology szaklap november 18-i számában … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft