Ropogtasd vagy áztasd? A tejjel elkevert gabonapehely árthat a fogainknak

Müzli, gabonapehely, rizspehely, különböző ízben és formában. Világszerte igen népszerűek a könnyen és gyorsan elfogyasztható reggeliző pelyhek – van, aki tejbe, van, aki joghurtba áztatja, más csak simán elropogtatja. Oda kell figyelnünk azonban, hogy miként esszük meg ezeket a finomságokat, bizonyos formában ugyanis könnyen okozhatnak fogszuvasodást. Az Illinois Egyetem Fogászati Karának tudományos vizsgálatai szerint nem … Tovább

Miért érezzük az édes ízeket keserűnek fogmosás után?

Fogmosás után, bár jóval tisztábbnak érezzük a szájüregünket, olyan mellékhatásokat is tapasztalhatunk, mint a száj kiszáradása vagy a módosult ízérzékelés. Ezek közül az egyik legfurcsább helyzet az, amikor fogmosás után hirtelenjében az édes ízek inkább keserűnek hatnak. Tudjuk meg, hogy miért! Az Amerikai Vegyészeti Társaság díjnyertes, Bytesize Science névre keresztelt videósorozatában ehhez hasonló hétköznapi jelenségekre … Tovább

Kóstoljunk bátran! Sajtfogyasztással megelőzhető a fogszuvasodás

Magas kalciumtartalmuk miatt a tejtermékek kiváló segítőtársat jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megóvásában. Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek lúgosságukkal megakadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását. Nem csak sajtot, de tejet és natúr joghurtot is fogyasztott abban az amerikai kutatásban résztvevő 68 fiatal önkéntes … Tovább

A diétás üdítőitalok legalább olyan károsak a fogaknak, mint a drogok

Fogaink hosszú távú megőrzésének két kulcsfontosságú eleme a szájápolás és a táplálkozás. Nem elég kizárólag étkezési szokásainkra vagy szájhigiéniánkra nagy hangsúlyt fektetni, e két eszköz együttesével tudunk csak évtizedekig tartó egészséget biztosítani a fogainknak. Legtöbbünk számára a mindennapos táplálkozási szokások kevés ponton támogatják a fogak épségét. A szénhidrátokban gazdag, cukrozott, savas ételek és italok rengeteget … Tovább

A fluorid fogszuvasodás-megelőző képességének újabb bizonyítéka tárul elénk

A fluorid jótékony, semleges, esetleg káros hatásáról megannyi információval találkozhatunk. Van, aki elismeri, van, aki támadja hatékonyságát, míg mások nem is foglalkoznak vele. Most egy újabb kutatási eredmény visz minket közelebb a több mint félévszázados kérdés megítéléséhez: hogyan képes a fluorid megelőzni a fogszuvasodást? Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ASC) Langumir nevű folyóiratában jelent meg az … Tovább

Kiegyensúlyozott táplálkozással az egészséges fogakért

Bár nagyon fontos a mindennapos, megfelelő szájhigiénia fogaink hosszú távú egészségéhez, ez mégsem minden. Muszáj odafigyelnünk arra is, hogy belülről hogyan tápláljuk a szervezetünket, s azzal együtt csontrendszerünket, fogainkat. Lássuk, milyen alapelveket érdemes betartanunk szájüregünk épségének érdekében!   1. Vitaminok, ásványi anyagok bevitele Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nélkül olyan hiánybetegségek alakulhatnak ki a szervezetben, … Tovább

Torokfájás után nem szükségszerű lecserélni a fogkefénket

Influenzát, megfázást vagy torokfájást követő időszakban javasolt lehet lecserélni a betegség idején használt szájápolási eszközeinket, nem érdemes ugyanis újból és újból ugyanazokat a kórokozókat visszajuttatni a szervezetünkbe. Egy nemrég készült tanulmány szerint azonban torokfájás idején valamiért mégsem szaporodnak el a betegséget okozó baktériumok a fogkefénken, épp ezért annak cseréje sem szükségszerű. A Washingtonban évente megrendezett … Tovább

Véletlen felfedezés – Jódtartalmú szájvízzel az alacsony koleszterinszintért

Sokat foglalkozunk a szájhigiénia és a szív egészsége közötti összefüggésekkel, hiszen szájápolási szokásaink fejlesztésével szívünket és érrendszerünket is megóvhatjuk az esetleges károsodásoktól. A vérnyomásproblémák, a szívinfarktus és az agyvérzés mellett úgy tűnik, koleszterinszintünk megemelkedését is megelőzhetjük, ha odafigyelünk szájhigiénénkre.   A véletlennek köszönhető az a felfedezés, amit egy amerikai szájápolási termékeket gyártó cég tett. A … Tovább

A legmókásabb fogselyem-adagolók nyomába eredtünk

A napi szájápolási rutin egy idő után még a leglelkesebbeknek is monotonná válhat, ezért érdemes újdonságokkal, jópofa kiegészítőkkel feldobni a fürdőszobánkat és főleg a tükör-mosdókagyló környékét. Vásárolhatunk homokórát, időzítőt a fogmosáshoz, cserélgethetjük fogkefénket, fogkrémünket két-háromhavonta és igyekezhetünk újdonságokat kipróbálni. A legötletesebb darabokkal pedig nem csak a saját lelkesedésünket tarthatjuk fent, de családtagjaink arcára is mosolyt … Tovább

Az irodai dolgozók fogazata hamarabb elromolhat

A fogainkon felhalmozódó bakteriális biofilm (plakk) mennyiségét nem csak szájhigiénénkkel, de étkezési szokásaink megválasztásával is befolyásolhatjuk. Ezt a megállapítást támasztja alá az a nemrégiben készült angol tanulmány is, miszerint az irodai dolgozók kiegyensúlyozatlan táplálkozásuk miatt bizony hamarabb szembesülnek fogászati problémákkal. Minél több nyers, kemény élelmiszert (zöldség, gyümölcs, gabonafélék) fogyasztunk, annál jobban segítjük fogazatunkat az öntisztulásban. … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft