hirdetés (X)

A passzív dohányzás fogszuvasodást okozhat a gyerekeknél

2014-09-21T16:19:58+00:00 2014. április 8.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

Számos egészségkárosító hatása mellett a passzív dohányzás a szájüreg épségére is hatással lehet, dohányosok közvetlen közelében élő gyermekeknél ugyanis gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinél.

Kép: Mausehat.com

Kép: Mausehat.com

Közel négyezer, 4-11 éves korú amerikai gyermek vizsgálatát követően sikerült megállapítani, hogy több, mint 25 százalékuknak fogszuvasodása vagy fogtömése van maradandó fogaiban, sőt, tejfogak esetében ugyanez a szám még rosszabb lett: majdnem elérte az 50 százalékot.

Vérvizsgálatok elemzését követően kiderült, hogy minden második gyermek szervezetében kimutatható a kotinin, ami a nikotin bomlásterméke, s melynek hatására a gyerekek hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra, mint azok a csemeték, akik másodlagosan sem érintkeznek a dohányfüsttel.

Az Amerikai Orvostársaság hivatalos folyóiratában megjelent tanulmány szerint a passzív dohányzásnak kitett gyerekeknek 27 százalékkal nagyobb eséllyel lesz fogszuvasodásuk, akár tejfogazatukon, akár maradandó fogazatukon.

hirdetés (X)

Passzív dohányzás szempontjából a nagyvárosi vagy szegénységben élő gyermekek veszélyeztetettebbek, ők gyakrabban kerülhetnek dohányosok közvetlen környezetébe.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!