Online fogorvoslás – videómegosztókban a szakmai fejlődés kulcsa?

2014-12-26T18:05:53+00:00 2012. március 15.|Fogászati hírek, Szakmai hírek|

Német kutatók a világ egyik legnépszerűbb videómegosztó oldalát vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a napjainkban méltán népszerű megosztó- és közösségi portálokban rejlő lehetőség még igen kiaknázatlan, legalábbis, ha a fogászati oktatásról van szó. Holott a kutatás szerint az ilyen weblapokon keresztül nem csak a végzett fogorvosok, de a tanulók is fontos információkhoz juthatnának – állítja a Journal of Dental Education 2011. decemberi számában közölt tanulmány.

Dr. Michael Knösel, a Göttingeni Egyetem fogszabályzó specialistája csapatával együtt még 2010 októberében próbálta meg felmérni a Youtube-on található fogászati videók jelentőségét. Különböző, angol keresőszavakat használva („dentist”, „dentists”, „dentist’s” és „dentistry”) érte őket a felfedezés, miszerint rengeteg olyan szakmailag is értékes anyag van az interneten, amiből sokat lehetne tanulni.

Két, igen képzett szakember volt Knösel segítségére, akik a YouTube keresője által dobott első 60 videót értékelték, előbb az összes találaton belül, majd leszűkítve a keresést az oktatás kategóriára, ugyanennyi videót néztek meg. A keresési eredményeket először relevancia, majd népszerűség szerint rendezték.

Véleményük szerint az első kereséskor dobott találatok szakmailag alig voltak értékelhetők, ám az oktatás kategórián belül a legtöbbször megtekintett anyagok szakmailag is igen értékesnek bizonyultak. Ebben a halmazban találtak szájsebészettel, implantológiával (17 db), preventív fogászattal (13 db), általános fogászattal (16 db), esztétikai fogászattal és fogszabályzással (9 db) kapcsolatos videókat. Öt anyagról vélekedtek úgy, hogy inkább a szórakoztató, nem pedig az oktató kategóriába sorolhatók.

hirdetés (X)

Az oktatás csoportjához tartozó videókat legtöbbször gyakorló fogorvosok töltötték fel, de előfordult, hogy oktatási intézmények vagy fogászati vállalatok készítették az anyagot. Az általános kategóriában – ahol a cél legtöbbször a szórakoztatás – inkább betegek és laikusok töltenek fel tartalmat, de nagy számban találunk reklámokat is.

A kutatást végző szakemberek szerint az oktatás kategórián belül talált anyagok optimista képet festenek a fogászatról, míg az általános csoportba sorolt tartalmak épp ellenkezőleg. Állításuk szerint az előbbi osztályban szereplő videók 68-93 százaléka pontos információkat közöl a szakmáról, míg az utóbbiról ez nagy jóindulattal sem mondható el.

Úgy tűnik, egyre több oktatási intézmény ismeri el a YouTube-ot, mint hatékony kiegészítő oktatási közeget, habár napjainkban mindössze néhány egyetem rendelkezik önálló YouTube csatornával. A Michigani Egyetem Fogászati Tanszéke például több, mint 3 évvel ezelőtt indította YouTube oldalát, ma pedig már túl vannak a 7 millió látogatón is.

„A YouTube és a hozzá hasonló közösségi oldalak új oktatási lehetőséget rejtenek a fogászatban, de a bennük lévő potenciál még igen fejletlen és nem egy esetben alábecsült. A fogorvosoknak jobban el kellene fogadnia az ilyen weblapok fontosságát, hiszen a közvélemény ezeken keresztül informálódik. Így aztán szeretnénk arra ösztönözni az oktatókat, hogy használják többet ezt a médiumot, fejlesszék a videók minőségét és rendszeresen frissítsék az ott található tartalmakat” – mondják a kutatás vezetői.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!