hirdetés (X)

Mitől alakul ki a fogérzékenység? – Kilenc lehetséges ok

2019-04-18T09:51:44+00:00 2019. április 18.|Kategóriák: Fogászati panaszok, Fogérzékenység|

Sajnos a lakosság igen magas hányada szenved fogérzékenységtől. Ilyenkor hidegre, melegre, esetleg mindkettőre éles fájdalommal reagál a szervezetünk. Aztán egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy nyáron nem fogyasztunk hűtött vizet, teánkat pedig hagyjuk kihűlni, mielőtt elfogyasztanánk. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok, melyek kiválthatják a fogérzékenységet, s hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megszüntessük ezt a kellemetlen állapotot.

1. Túl sokszor használunk szájvizet

Van, aki megszállottja a friss, üde leheletnek, s ehhez szájvízzel öblöget, akár naponta több alkalommal is. Sajnos néhány öblögető olyan savakat is tartalmaz, melyek csak még érzékenyebbé teszik az amúgy is fájós fogakat. Érdeklődjünk fogorvosunknál, hogy melyek a semleges pH-értekű, fluoridos szájvizek.

Savas ételek, italok fogyasztása után legalább 2 óráig ne mossunk fogat! Ilyenkor a savak által felpuhított zománcréteget a fogkefe csak még tovább koptatná, tehát türelem, ha mindenképp tenni akarunk valamit, akkor öblítsünk egy pohár tiszta vízzel vagy kapjunk be egy rágógumit.

2. Savas ételek, italok fogyasztása

Van, aki nem bír leállni a zöldségek, citrusfélék, gyümölcsök, kóla, energiaital és más savas ételek, italok fogyasztásával. A fogaink sajnos nem ilyen jó tűrőképességűek.

hirdetés (X)

A túl sok savas étel és ital kikezdheti a zománcot, szabaddá téve a dentin csatornákat. Ha mégsem tudunk lemondani a finomságokról, étkezés után semlegesítsük szájüregünk pH értékét egy darabka sajttal vagy egy pohár tejjel.

3. Fogfehérítők és fogkrémek

Természetesen mindenki vakítóan fehér fogakról ábrándozik, de van, akinél a fogfehérítő fogkrémek, vagy a kémiai fehérítő eljárások érzékeny fogakhoz vezethetnek.

Az érzékenység gyakran csak átmeneti, amint abbahagyjuk a termék használatát, a tünet is megszűnik. A legmegfelelőbb eljárásokról kérdezzük fogorvosunkat.

4. Visszahúzódott fogíny

A fog gyökere több ezernyi apró csatornából áll, melyek mind az idegközpontba futnak. A fog gyökerét általában védelmet nyújtó fogszövet borítja.

Ha viszont ínybetegségtől szenved valaki, a szövet elkezd lehúzódni a fogról, szabaddá téve a különösen érzékeny idegcsatornákat. A visszahúzódott íny kezelése szakértelmet kíván, mindenképp forduljunk vele fogorvoshoz.

Visszahúzódott fogíny

5. Túl erőteljes fogmosás

Lehet, hogy sokan azt gondolják, minél erősebben dörzsölik a fogukat, az annál tisztább lesz. Nos, érdemes újragondolni ezt az elképzelést, a durva fogmosás vagy a kemény sörtéjű fogkefe ugyanis hamar az íny visszahúzódását eredményezheti.

Az is gyakori, hogy szó szerint elkoptatjuk a zománcot, szabaddá téve a dentin csatornákat, innentől pedig a fogunk nem csak a hidegre és a melegre, de a cukros ételekre, italokra is érzékeny lesz.

6. Fogorvosi beavatkozás a közelmúltban

Furcsának tűnhet, de olykor a konzerváló fogászati eljárások bizony vezethetnek fogérzékenységhez. A fogkőszedés, a koronák cseréje, a fogtömés vagy gyökérsimítás (fogkőszedés után végzett tisztító eljárás) mind vezethetnek rövid ideig tartó fogérzékenységhez.

Emiatt nem kell különösebben aggódni, de nyugodtan beszéljünk fogorvosunkkal a beavatkozás előtt, hogy megtudjuk, esetünkben is előfordulhat-e majd ilyesmi.

7. Sérült, megrepedt fog

Egy jégkocka szétharapása, kemény cukorkák rágcsálása, nagyobb kiterjedésű tömések a fogban – ezek mind eredményezhetnek letört, megrepedt, törött fogakat. Ha egyszer egy fog ily módon megsérül, a fogideg érzékenyen reagálhat.

Egy ilyen repedés hamar megtelik baktériumokkal, ami gyulladáshoz is vezethet, ezért mihamarabb érdemes szakemberhez fordulni, ha azt gyanítjuk, fizikai behatás következtében fogunk megsérült.

Egy repedt fog felszíne

8. Fogcsikorgatás, fogszorítás

A fogzománc szervezetünk legkeményebb anyaga, de idővel ez sem képes ellenállni a folyamatos fogcsikorgatásnak, kocogtatásnak. Ezek a sokszor önkéntelen, akár éjszaka, álmunkban végzett szokások elkoptatják a zománcot, így a fogideg jóval sebezhetőbbé válik.

Léteznek éjszakai fogvédők vagy életmódbeli változtatások, melyekkel hamarabb elhagyhatjuk ezt a rossz habitust.

9. Fogszuvasodás

Egy, a fog gyökeréig terjedő szuvasodás következtében hidegre, melegre, az édességekre vagy akár a levegőre is fájdalommal reagálhat a fogunk. A jó szájhigiénia, a megfelelő ételek fogyasztása és fogorvosunk rendszeres látogatása mind segíthetnek, hogy szuvas fogunkat mielőbb kezeljük, új problémák pedig ne jelenjenek meg.

Mély fogszuvasodás.

Ha úgy érezzük, érzékennyé váltak fogaink, nagyon fontos az odafigyelés és a terápia. Nem kell egyedül megfejtenünk a baj forrását, nyugodtan forduljunk szakorvoshoz, aki nem csak helyreállítja a sérült, szuvas vagy letört fogat, de tanácsaival a jövőben elkerülhetővé válik a fogérzékenység kialakulása.

Néhány dolgot persze magunktól is tehetünk az ügy érdekében: fogkefénket rendszeresen, két-háromhavonta cseréljük le, keressünk finom, puha sörtéjű („soft” feliratú) fogkefét, fogkrémből válasszunk fogérzékenységre kifejlesztett terméket, szájvízből pedig próbáljunk semleges pH-értékű, fluoridos terméket választani.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy gyomrunkhoz hasonlóan fogainknak sem tesznek jót a savas, illetve cukros ételek, italok.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!