A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások listája

Vannak olyan előre megtervezett vagy sürgősségi esetek, amikor nem elég a hagyományos fogorvosi ellátás, szájsebészeti beavatkozásra van szükség. A műtét ilyenkor nem csak a fogakat, hanem az arcot, az arcüreget vagy az állkapcsot is érintheti, és természetesen ne feledkezzünk meg a fogászati implantációról sem, ami napjaink egyik leggyakrabban végzett rutin műtéti eljárása.

szajsebeszeti beavatkozasok fogaszat implantacio
A műgyökér beültetés vagy implantáció korunk legmodernebb fogpótló eljárása.

Át nem tört fogak eltávolítása

Bár leggyakrabban a bölcsességfogaknál fordul elő ilyen probléma, előfordul, hogy más fogak sem törnek át megfelelően, ilyenkor a fog bent ragad az állkapocs és az íny közötti területen. Mivel a jelenség sűrűn indukál gyulladásokat, komolyabb esetben akár cisztákat is, érdemes mielőbb eltávolítani a nem megfelelően áttört fogakat.

(X) hirdetés

A harmadik nagyőrlő, más néven bölcsességfog szájsebészeti eltávolítására szintén akkor van szükség, ha nem, vagy csak részben tört elő, ilyenkor fájdalmat, duzzanatot, gyulladást eredményezhet a környező szövetekben.

 

Műgyökér-beültetés vagy fogászati implantáció

Legyen szó akár egyetlen fog pótlásáról vagy egy teljes műfogsor rögzítéséről, a 60-as évek óta a fogászati implantáció nagyban megkönnyíti a páciensek életét és a fogpótlások elkészítéséért felelős szakemberek munkáját is.

(X) hirdetés

A műtét végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is, ami nagyon fontos, hogy megfelelő méretű implantátum kerüljön az adott csontállományba. Időnként az ideális stabilitás elérése érdekében – jellemzően idősebb korban – szükség lehet csontpótlásra is, amit szintén szájsebész szakorvos feladata elvégezni.

 

Az állkapcsot érintő műtéti beavatkozások

Ha valamilyen oknál fogva nem fejlődött szabályosan a felső vagy az alsó állkapocs, akkor nem is záródik megfelelően, így szabálytalan állású fogakat, beszédbeli, nyelésbeli és légzésbeli nehézségeket okozhat. Enyhébb esetben helyrehozható a dolog fogszabályzással, a komolyabb problémákhoz viszont már szájsebész szakorvos közreműködésére lehet szükség.

Abban az esetben, ha a koponya és az alsó állkapocs találkozásánál, a fül előtt található állkapocsízületnek van valamilyen rendellenessége, gyakran tapasztalhatunk helyi fájdalmat vagy fejfájást.

 

További, szájsebészeti beavatkozást igénylő esetek:

– baleseti sérülések,
– szövettani mintavétel,
– ajakhasadék (nyúlajak), szájpadláshasadék,
– ciszták, daganatok eltávolítása,
– horkolás, alvási apnoe kezelése.

Item added to cart.
0 items - Ft