Hogyan vegyük rá gyermekeinket a fogmosásra?

Bár épp olyan természetesnek kellene lennie, mint a mosakodásnak vagy a fésülködésnek, a fogmosás valamiért mégis nyűgöt jelent öregnek-fiatalnak egyaránt. Ahogy idősödünk, néhány kellemetlenebb fogászati élmény után persze belátjuk, hogy a megelőzésnek milyen óriási jelentősége van, mégis gyakran feledkezünk meg fogaink tisztításáról. Hát még a gyerekek! Nekik minden unalmassá válik egy idő után, mégis hogyan kérhetjük tőlük, hogy álljanak ott reggel-este a tükör előtt és foglalkozzanak fogaik tisztaságával, legalább 2-3 percen keresztül? Nekünk van néhány ötletünk.

Az első és legfontosabb, amit egy szülő tehet gyermeke tudatosságáért, az, hogy jó példát mutat neki. Ugyan miért venné a fáradtságot a gyerkőc, hogy esténként ilyen unalmas tortúrának vesse alá magát, ha azt látja, hogy a szülei boldogan fekszenek a tévé előtt vagy épp minden mást csinálnak, csak a fogkefét nem ragadják meg soha.

Egészen kis kortól el kell kezdeni a nevelést, hiszen az első tejfogak előbújásától azonnal megindul a fogaink épségéért vívott küzdelem. Kezdetben elég, ha a szülők megtörölgetik a tejfogakat egy nedves gézlappal, esetleg rágókát adnak a gyereknek, de érdemes mielőbb odaadni a kezébe egy bébi fogkefét, amivel kezdetben közösen, később önállóan gyakorolhatja a fogmosást.

(X) hirdetés

Kéthavonta cserélődő édes állatfigurás fogkefékkel és finomabbnál finomabb gyermekfogkrémekkel újra és újra megragadhatjuk gyermekünk figyelmét.

Akár 3-4 éves kortól elkezdődhet a fogköztisztítás rutinjának elsajátítása, ehhez a legalkalmasabb egy keretes fogselyem, amit szintén beszerezhetünk gyermekeknek szánt, mese- vagy állatfigurás változatban.

Ahhoz, hogy a fogmosás ne csak muszáj legyen, hanem a gyermek tényleges hasznára is váljon, érdemes ragaszkodni a 2-3 percig tartó rutinhoz. Persze, ha egy gyerkőcnek ezt mondjuk – és tegyük fel, már ismeri az órát – annak is örülhetünk, ha 1 percig lesz kitartása. Ezért ajánlott bevezetni a játékos időmérés módszerét.

(X) hirdetés

Ehhez használhatunk konyhai vekkert, amit beállíthatunk 2 percre, esetleg homokórát, vagy lejátszhatunk neki egy zeneszámot – ezekhez könnyebb igazodnia, sőt, akár élvezetet is jelenthet számára a fogmosás.

Nagyobb korban működhet az is, hogy megkérjük, miközben mossa a fogait, egyenként vizsgálja meg őket. Ezzel egyrészt megismeri a saját fogazatát, másrészt pedig hamarabb elrepül az a 2-3 perc.

Ilyen figyelemelterelős trükköt egyébként felnőttkorban is alkalmazhatunk, ha elég óvatosak vagyunk, miért ne moshatnánk fogat a tévé előtt ülve?

Item added to cart.
0 items - Ft