Hogyan hatnak az aszalt gyümölcsök a fogainkra?

2016-08-23T09:01:36+00:00 2016. augusztus 23.|Táplálkozás|

Eddigi tudásunk alapján arra következtethettünk, hogy az aszalt gyümölcsök bár különösen finomak, fogainknak mégsem tesznek jót. Mindezt magas cukortartalmukkal és ragacsos állagukkal magyaráztuk, ami miatt könnyen feltapadnak fogainkra, előidézhetve a fogszuvasodás kialakulását. Egy brit táplálkozáskutató kicsit jobban beleásta magát a szakirodalomba és azt állítja: az aszalt gyümölcsök fogrontó tulajdonsága nem bizonyítható.

aszalt-gyumolcsok-fogak

A szakmai szervezetek, köztük az amerikai és brit szövetségek eddig egyöntetűen azt kommunikálták, hogy az aszalt gyümölcsök nem a legideálisabb rágcsálnivalók, ha fogaink épségéről van szó. Mivel állaguk ragacsos, könnyen odatapadnak fogfelszíneinkhez, ahol hosszú időn keresztül savas támadásnak teszi ki fogainkat.

Dr. Michéle Sadler, az Angliában élő dietetikus úgy gondolta, ez az állítás nem biztos, hogy teljes mértékben fedi a valóságot: „Híján vagyunk azoknak a jó minőségű, megbízható klinikai vizsgálatoknak, melyek az aszalt gyümölcsök fogakra gyakorolt hatását vizsgálná, ezért további kutatásokra van szükség” – összegzi álláspontját Sadler.

Nem csak hogy nem talált kellő mennyiségű bizonyítékot az aszalt finomságok fogyasztása ellen, de a dietetikus szerint ezek az ínyencségek kedveznek is szájüregi egészségünknek.

hirdetés (X)

Mivel az aszalt gyümölcsök elfogyasztásához alapos rágásra van szükség, ez beindítja nyáltermelésünket, ami segít természetes módon megszabadulni az ételmaradékoktól és a fogainkra tapadt plakktól, ráadásul antimikróbás kémiai vegyületeket is tartalmaznak, melyek segítenek meggátolni a baktériumok szaporodását.

Az aszalt gyümölcsök ráadásul kiváló tápértékkel rendelkeznek, hiszen rengeteg mikrotápanyagot tartalmaznak, emellett magas a rosttartalmuk és zsírszegények.

Sadler 2000 óta dolgozik független dietetikusként Angliában. Munkája során az élelmiszeriparon belüli táplálkozástudományra szakosodott, így részt vesz táplálkozási stratégiák kidolgozásában és termékfejlesztésben főként az egészségügyi célú élelmiszerek vonatkozásában.

Summary
Hogyan hatnak az aszalt gyümölcsök a fogainkra?
Article Name
Hogyan hatnak az aszalt gyümölcsök a fogainkra?
Description
Az aszalt gyümölcsök rágásakor fokozódik nyáltermelésünk, azonban ragacsos állaguk miatt könnyen megtapadnak a fogfelszíneken, elősegítve a fogszuvasodást.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!